Почетна > Свет
Свет

САД: Кина способна да покрене сајбер нападе на кључне инфраструктуре

Стејт департмент је упозорио да је Кина способна да покрене сајбер нападе на америчку кључну инфраструктуру, укључујући нафтоводе, гасоводе и железничке системе, након што су истражиоци утврдили да кинеска хакерска група шпијунира ове мреже, пренео је данас Ројтерс.
Фото: Pexels/Tima Miroshnichenko

У упозорењу од среде, које је стигло из више држава, откривено је да је кинеска сајбер шпијунажа усмерена ка војним и владиним организацијама у САД, пренео је Ројтерс.

Кинеска влада је одбацила тврдње да шпијунира западне мете, називајући упозорење САД и њених савезника „колективном дезинформационом кампањом“.

Амерички званичници рекли су да су и даље у процесу схватања обима претње.

„Имали смо бар једну локацију за коју нисмо знали (да је нападнута) откако су се појавиле информације“, рекао је Ројтерсу директор америчке Националне безбедносне агенције (НСА) за сајбербезбедност.

НСА је раније разоткриле техничке детаље како би помогла провајдерима да разоткрију шпијунирање.

Америчка Агенција за Сајбербезбедност и инфраструктуру (ЦИСА) је рекла да ради на томе да схвати „обим потенцијалних упада и повезаних утицаја“.

Аналитичари Мајкрософта, који су разоткрили хакерске активности из Кине и означили кинеску групу „Волт тајфун“, рекли су да би могло да се деси да поремете „кључну комуникациону структуру између САД и Азије“, што је знак ескалације тензија између САД и Кине због Тајвана и још неких питања.

„Америчка обавештајна заједница процењује да је Кина скоро сигурно способна да покрене сајбер нападе који би могли да поремете кључну инфраструкуру унутар САД“, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Bela kuća: Stavili smo do znanja Ukrajincima da ne napadaju rusku teritoriju

Преузмите андроид апликацију.