Biznis Tehnologija
Radnik na "traci" u Nemačkoj zarađuje 3.268 evra mesečno, fabrike baterija jačaju tražnju i evo šta sada treba očekivati

Radnik na "traci" u Nemačkoj zarađuje 3.268 evra mesečno, fabrike baterija jačaju tražnju i evo šta sada treba očekivati

Prosečna plata radnika na proizvodnoj traci u Nemačkoj iznosi 3.268 evra mesečno.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
proizvodnja namjestaja Foto: shutterstock
proizvodnja namjestaja

Nemački proizvođač automobila BMW planira dugoročno zaposliti oko 3.000 radnika u svojoj novoj fabrici za montažu baterija u gradu Straßkirchenuu Donjoj Bavarskoj.

Blic preporučuje

Kako pišu nemački mediji, nova fabrika BMW-a trebalo bi da bude izgrađena na površini od oko 60 hektara. Tu će se proizvoditi do 330.000 visokonaponskih baterija godišnje za pogone proizvođača automobila u Münchenu i Regensburgu – navodi Fenix-magazin.

Od 2026. godine BMW namerava proširiti fabriku baterija za još 45 hektara u drugoj fazi izgradnje i tako udvostručiti proizvodni kapacitet. U pogonu za montažu u početku će raditi oko 1.600 radnika, no oko 70 posto njih će se preseliti u Straßkirchen iz drugih BMW-ovih kćerki firmi.

Prosečna bruto godišnja plata (puno radno vreme) za poziciju montažera u BMW grupi iznosi 40.900 evra. U zavisnosti od iskustva, stepena obrazovanja, lokaciji i drugim činiocima, plata se može kretati između 26.400 evra i 64.700 evra.

Prosečna plaća radnika na proizvodnoj traci u Nemačkoj iznosi 3.268 evra mesečno.

Na temelju 4423 izveštajao plaćama, prosečna plata u BMW Grupi kreće se od 13.000 evra za poziciju “pripravnik” do 149.200 evra za poziciju “menadžer korporativnog razvoja”.

(Izvor: Poslovni dnevnik.hr)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.