Bela kuća besna; Poslednja opomena Kijevu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponovila je, tokom razgovora sa ukrajinskim vlastima, da ne podržava napade na rusku teritoriju.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.05.2023.

08:15

Bela kuća besna; Poslednja opomena Kijevu
EPA-EFE/WILL OLIVER

"Još jednom smo stavili do znanja Ukrajincima šta mislimo o napadima na Rusiju – ne želimo da podstičemo to ili omogućavamo, a tek ne želimo da se nikakvo američko oružje koristi za napade na rusku teritoriju", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi za CNN.

On je dodao da je Vašington od Kijeva dobio uveravanja da će poštovati želju SAD.

"Takođe, prilično smo jasni i kad kažemo da želimo da Ukrajina može da bude sposobna da se odbrani jer je pod napadom, invazijom. Imaju pravo da se bore. Međutim, otvoreno kažemo da ne želimo da rat eskalira, pustoš i nasilje su već pogodili ukrajinski narod", dodao je Kirbi.

Tokom razgovora sa Ukrajincima nisu spominjane nikakve "posledice" po Ukrajinu, već su bili "jednostavno ponavljanje" američkog stava, istakao je Kirbi.

Kirbijev komentar dolazi nakon izveštaja CNN da su ruski borci, koji su protiv Putina i bore se na strani Ukrajine, izvršili upad na rusku teritoriju, kod Belgoroda. U intervjuu za CNN, jedan od ruskih državljana Sem Kili rekao je da je upad izvršen sa američkom opremom kupljenom na slobodnom tržištu.

Kirbi je rekao da nije mogao da potvrdi tu tvrdnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: