PREPORUKA NUTRICIONISTA

Doručak utiče na mršavljenje, jer se kasnije nećete prejedati, što povoljno utiče i na metabolizam i na imunitet kao sistem odbrane od bolesti.

Koliko god puta da čujemo kako je doručak najvažniji obrok, uvek nam nedostaje inspiracije za njegovo pripremanje. Kako zbog toga što uvek žurimo na posao, tako i zbog toga što ćemo neposredno nakon buđenja radije popiti prvu kafu, doručak najčešće izostane.

To ne briše činjenicu da nakon spavanja i odmora, organizam traži energiju. Zato, ukoliko ga izostavimo, osuđeni smo na manjak koncentracije, nervozu i umor tokom čitavog dana. Pored toga, doručak utiče na mršavljenje, jer se kasnije nećete prejedati, što povoljno utiče i na metabolizam.

Ukoliko želite da uvedete zdrave životne navike, stručnjaci otkrivaju šta možete da jedete.

Nutricionisti skreću pažnju da, osim što ujutru moramo da nahranimo organizam, taj obrok mora da bude vrlo dobro izbalansiran.

Pa, kako brzo i jednostavno spremiti nešto zaista ukusno i zdravo? Sledite njihov recept.

Potrebni sastojci:

– 1 jogurt

– 1 jabuka (iseckana na kockice)

– 1 kašika meda

– 40-50 grama seckanih badema

– pola kašike cimeta

– 30 kapi propolisa

– 3 kašike ovsene kaše

– suvo ili sveže voće po izboru

Priprema:

Jabuke kuvajte u vodi dok ne omekšaju, a onda napravite kašu, tako što ćete je izmiksati u blenderu.

Istovremeno, prokuvajte vodu i u nju dodajte ovsene pahuljice i konstantno mešajte dok ne dobijete homogenu smjesu (biće vam potrebno oko minut vremena).

Nakon toga pomešajte jabuke i ovsene pahuljice i dodajte bademe, cimet, propolis i med. Na kraju dodajte i sitno iseckano suvo ili sveže voće, i doručak je spreman.

P.S. Umesto badema možete da dodate i orahe ili druge orašaste plodove.

A zašto je ovaj doručak toliko dobar?

Svaki sastojak ima svoju važnu namenu u zdravom funkcionisanju čitavog organizma. Naime, jabuke apsorbuju holesterol iz hrane i pospešuju rad debelog creva, a takođe obiluju cinkom koji jača imunitet. Zahvaljujući suvom/svežem voću, dobar je izvor C vitamina koji jača imunitet. Med dokazano ima lekovita i nutritivna svojstva, a jogurt sadrži probiotike koji utiču na pravilan rad sistema za varenje.

Izvor: Novi.ba