Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 25. 5. 2023.

| Kultura

Svetski poznati kavalista Teodosi Spasov nastupa na “Nišvilu”

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
teodosi spasov
Nastupa 11.avgusta; foto Donchev Photography / RE Classical

Bugarski kavalista Teodosi Spasov nastupiće sa svojim bendom No keys u glavnom programu Nišvil džez festivala u petak, 11. avgusta na Platou niške Tvrđave. On je u vrhu svetske scene, a u Bugarskoj ima status nacionalnog umetnika.

teodosi spasov Duži niz godina u samom vrhu svetske scene; foto: Donchev Photography / RE Classical Jedan od najpoznatih svetskih umetnika koji svira na tradicionalnom balkanskom instrumentu - kavalu ili pastirskoj fruli, Teodosi Spasov, u samom je vrhu svetske scene, a u Bugarskoj ima status nacionalnog umetnika. Objavio je preko 20 samostalnih albuma, a svoj talenat, kompozitorsko i sviračko umeće realizovao je stvarajući muziku za prestižna filmska ostvarenja, kako bugarska tako i svetska.

U bogatoj karijeri koja traje već više od 4 decenije, Teodosi Spasov još kao mlad muzičar prelazi barijere izvorne bugarske muzike i zalazi u džez, svirajući sa ogromnom fluidnošću i invencijom - navode organizatori Nišvila.

Sarađivao je i nastupao sa poznatim svestkim imenima, a Sergej Šišov je za njega govorio da je umetnik koji stvara muziku za dušu.

Postoji umetnost koja dopire direktno do srca i emocija i ako ima moć, ona ih uzdiže. Mnogi su pozvani, ali malo njih je izabrano da stvaraju muziku za dušu. Među izabranima Sudbine je i Teodosi Spasov. Njegova muzika je definisana kao nezemaljska i kosmička. Umetnik, muzičar, kompozitor, Teodosij Spasov sa No Keys triom pronalazi taj magični način da nas pošalje na dugo putovanje unutra i sve dublje u sebe, sve do korena - istakao je Šišov.

Spasov je već nastupao pred niškom publikom upravo na Nišvilu, pre par decenija u Domu Vojske. Organizatori podsećaju da su najupečatljiviji utisci u istoriji Nišvila nastupi na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 2006. godine, u okviru međunarodnog world music projekta "Mediteraneo" na čelu sa proslavljenim bubnjarem Bilijem Kobamom, te 2008. na istom prostoru gde je bio specijalni gost na koncertu egpatsko-holandskog etno džez sastava Tharana.

​​Nakon širokog spektra saradnje sa svetski priznatim world music i jazz izvođačima, novi projekat Teodosi Spasova i njegovog No Keys tria donosi nam uživo jednu nadasve iskonsku i bazičnu balkansku etno džez priču, koja je uz magične zvuke Spasova na kavalu i vokalnim izvedbama podržana vanserijskim bubnjarem Načom Gospodinovim i sjanim basistom Aleksandrom Lekovim, prekaljenim jazz muzičarima koji iza sebe imaju vrlo respektabilno studijsko i koncertno iskustvo, svirajući sa mnogim značajnim jazz muzičarima sa balkanske i svetske muzičke scene - navode organizatori.

Podsetimo, kompleti ulaznica za Nišville u prodaji po promo ceni od 3.000 dinara i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima u prodajnoj mreži tickets.rs ili onlajn.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    22:10 // 25. 5. 2023.

    Veliki umetnik ! Dobar potez !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: