Šabačka kompanija će proizvoditi sirovine za baterije za električne automobile 1Foto: M. O.

„U narednih šest godina, do 2028. Eliksir grupa uložiće 600 miliona evra“, rekla je Zorica Popović, generalna direktorka šabačke Eliksir grupe povodom 85 godina postojanja fabrike Eliksir Zorka.

Prema njenim rečima, kompanija će u svoja dva pogona u Šapcu i Prahovu zadržati isti nivo proizvodnje sadašnjih proizvoda, ali zato planiraju da udvostruče proizvodnju fosforne kiseline i uvođenje novih proizvoda poput tečnih i kristalnih đubriva, kao i ulazak na jedno sasvim novo tržište.

Prema njenim rečima, u planu je proizvodnja gvožđe fosfata, sirovne za proizvodnju LFP baterija za električne automobile.

„S obzirom na to da će nove fabrike biti visoko automatizovane, broj radnika će biti povećan za 16 odsto“, napomenula je ona obraćajući se novinarima u Šapcu.

Eliksir grupa proizvodi više od milion tona proizvoda i ostvaruje oko 500 miliona evra godišnjih prihoda. Od ukupne proizvodnje 30 odsto je za domaće tržište, a 70 odsto za izvoz, od čega 50 odsto u zemlje EU.

Kompanija trenutno zapošljava 1.900 radnika.

Kompanija planira da investicijima u obnovljive izvore energije do 2030. godine postane karbonski neutralna. Njihov plan je da biometanom i solarnom elektranom u potpunosti zadovolje potrebe za toplotnom i električnom energijom, a prema rečima Popovićeve, u procesu proizvodnje mineralnih đubriva ne emituju se gasovi staklene bašte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari