Vesti

0

UNS: Za četiri meseca 43 napada i pritiska na novinare u Srbiji, više nego u istom periodu 2022.

Izvor: Beta

UNS: Za četiri meseca 43 napada i pritiska na novinare u Srbiji, više nego u istom periodu 2022.

Izvor: Unsplash / Matt C

U prva četiri meseca ove godine zabeležena su 43 slučaja pritisaka i napada na novinare u Srbiji što je četiri više u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je danas Udruženja novinara Srbije.

Udruženje je navelo da taj negativan trend "posebno zabrinjava" ako se uzme u obzir podatak da je prošle godine evidentirano skoro dvostruko više pretnji, pritisaka i napada na novinare u Srbiji u odnosu na 2021. godinu.

UNS je u prva četiri meseca ove godine evidentiralo po 13 pretnji i pritisaka na novinare, devet slučajeva onemogućavanja rada, po tri fizička napada i slučaja zastrašivanja i po jedno ugrožavanje sigurnosti i napad na imovinu.

Najveći broj pretnji novinarima uputile su nepoznate osobe putem društvenih mreža a evidentirani su i slučajevi pretnji upućenih telefonom.

Udruženja je podsetilo da je 15. februara, posle govora na mitingu ispred Predsedništva Srbije u Beogradu, uhapšen urednik portala Srbin.info Dejan Petar Zlatanović zbog navodnog poziva na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

"Novinari su se u velikoj meri suočavali sa onemogućavanjem rada, a najčešće je to bio slučaj na Kosovu i Metohiji. Mnoge konferencije za novinare i sastanci zvaničnika održavani su bez prevoda na srpski jezik i poziva za novinare redakcija na srpskom jeziku", naveli su iz UNS.

Pozvali su novinare da prijave svaki vid pritisaka, pretnji, napada i onemogućavanja rada kako bi ti slučajevi bili blagovremeno prijavljeni nadležnim institucijama i kako bi im bila pružena neophodna pravna i druga pomoć.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR