23. maj  2023. 16.06  | Izvor: Tanjug

Gradonačelnik Novog Sada i ambasador Italije o saradnji u privredi, nauci, turizmu...

NOVI SAD -

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se danas u Gradskoj kući sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem s kojim se saglasio da je ovogodišnji 90. Međunarodni poljoprivredni sajam čija je zemlja partner ove godine Italija, prilika za uspostavljanje saradnje i ostvarivanje benefita kako za srpske, tako i za italijanske kompanije.

Zahvalivši se na prijemu ambasador Luka Gori je izrazio zadovoljstvo zbog učestalih poseta Novom Sadu, povodom održavanja 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

tan2023, 05, 2316000870, 3

Sagovornici su se složili da je ovogodišnji Sajam, čiji je zemlja partner Italija bila i 2006 i 2009. godine, prilika za uspostavljanje saradnje i ostvarivanje benefita kako za srpske, tako i za italijanske kompanije.

Takođe, osvrnuli su se na bogat kulturni program koji u Novom Sadu, tim povodom organizuje Italijanski institut za kulturu.

Tom prilikom, istaknuta je i saradnja u oblasti nauke, budući da se u Novom Sadu nalaze institucije kao što je Institut Biosens i Institut za veštačku inteligenciju.

Gradonačelnik je istakao da su novosadski Univerzitet, sa 55.000 studenata koji je prepoznat kao razvojna snaga grada, kao i snažan sektor informacionih tehnologija koji u Novom Sadu broji oko 14.000 zaposlenih, doprineli da navedene naučne institucije imaju svoje sedište u Novom Sadu.

Sagovornici su se složili da je turizam oblast u okviru koje ima prostora za unapređenje saradnje budući da postoje direktni letovi iz više italijanskih gradova do Beograda.

Gradonačelnik Đurić je istakao da se kontinuirano radi na promociji Novog Sada i privlačenju turista i da je u toku prošle godine registrovano 561 000 noćenja što je duplo više u odnosu na period od pre deset godina.

On je naveo da će veliki infrastrukturni projekti kao što su uređenje Almaškog kraja i izgradnja pešačko-biciklističkog mosta doprineti ponudi koja će zadržati turiste više dana u gradu.

Ambasador Gori pozvao je gradonačelnika da poseti izložbu posvećenu slavnom italijanskom fudbaleru Paolu Rosiju koju će ambasada Republike Italije organizovati u julu.