Zdrava hrana sa terase – Ove vrste povrća možete uzgajati u saksijama

Uzgajanje povrća u saksijama postalo je posebno popularno poslednjih nekoliko godina, a i na taj način ćete u svoju ishranu uključiti zdravu hranu koja nije puna pesticida.

Ukoliko ste odlučite da povrće sadite u saksije, evo nekoliko predloga koji će vam pomoći, prenosi Klix.ba.

Trebalo bi da kupite saksije sa drenažnim rupama. Na dno stavite grublji materijal, odnosno krupni šljunak. Nakon toga, napunite tlo. Postoji nekoliko vrsta povrća koje možete da uzgajate u saksijama:

Pasulj je najbolje saditi u periodu od septembra do novembra, a saksija treba da bude prečnika 30 centimetara i dubine 25 centimetara.

Foto: Envato

Ako želite da posadite krastavac, seme treba posejati u proleće, kada je temperatura iznad 15 stepeni. Moraćete da ga poduprete štapovima ili užetom, a plodovi će biti zreli za 42 dana.

Zelena salata je jedno od najboljih povrća za uzgoj u saksijama. Tokom proleća treba je izlagati suncu, a kada dođe leto premestiti je na hladnije da lišće ne uvene.

Možete posaditi kratku, odnosno bebi šargarepu u tegle ili saksije. Važno je da ih redovno zalivate.

Cvekla je takođe jedna od namirnica koju možete da zasadite.

Ako nameravate da uzgajate patlidžan, imajte na umu da ga je potrebno stalno zalivati i držati na veoma toplom i sunčanom mestu. Zavežite ga u kolac.

Kupus, karfiol i brokoli ne zahtevaju mnogo truda. Dobra stvar je što u saksijama možete da uzgajate običan i slatki krompir.

U duboke saksije možete da posadite do šest biljaka graška.

Čeri paradajz sadite u saksije dubine do 15 centimetara, a za ostale vrste paradajza koristite saksije dubine do 30 centimetara. Da biste posadili rotkvice, raspršite seme u manjoj saksiji i redovno zalivajte.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.