Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da se smanjuju borbe u Bahmutu, ali se granatiranje nastavlja


Razaranja u Bahmutu, 21. maj 2023.
Razaranja u Bahmutu, 21. maj 2023.

Borbe u Bahmutu su se smanjile, saopštila je Ukrajina u utorak 23. maja, ali se granatiranje nastavlja u području oko grada. Ukrajinska vojska drži malo uporište na rubu grada, dok ruske snage čiste područja u kojima se nalaze.

Ruske snage su u subotu saopštile da su, nakon nekoliko mjeseci teških borbi, potpuno zauzeli Bahmut grad u istočnoj Ukrajini. Ukrajina kaže da su napredovali na sjevernom i južnom dijelu razorenog grada i da se nadaju da će ga opkoliti.

Rusija je tokom vikenda tvrdila da je preuzela kontrolu nad Bahmutom, ali predsjednik Volodimir Zelenski i ukrajinski zapovjednici osporavaju tu izjavu, rekavši da se borbe još vode.

"Borbe su smanjene u gradu Bahmutu, neprijatelj nastavlja čistiti područja koja su pod njihovom kontrolom", napisala je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar na Telegramu.

Ponovila je tvrdnje Ukrajine da njihove snage još uvijek drže mali dio grada i rekla da kontrolišu “jugozapadnu periferiju grada u okrugu 'Litak'."

Rekla je da su ukrajinske snage napredovale "na dijelovima sjeverno i južno od Bahmuta", ali nije navela detalje.

Ruske ofanzivne akcije su se neznatno smanjile, rekla je i dodala: "U isto vrijeme, količina granatiranja je konstantno visoka."

Moskva kaže da zauzimanje Bahmuta otvara put daljnjem napretku u Donbasu. Ukrajina kaže da je njihovo napredovanje na dijelovima grada značajnije od povlačenja unutar samog Bakhmuta.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG