EU: Ruske banke ne mogu nazad u SVIFT 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Evropska unija ne planira da ponovo uključi ruske banke u sistem SVIFT, a to se odnosi i na „Roseljhozbanku“, izjavio je danas portparol EU Peter Stano tokom razgovora o sporazumu o žitu.

On je podsetio da su ruske banke isključene iz SVIFT-a u okviru međunarodnih sankcija i istakao da će one biti ublažene ili ukinute tek nakon okončanja rata u Ukrajini, prenosi Sputnjik.

Ujedinjene nacije rade na obezbeđivanju operacija sa „Roseljhozbankom“ i postoji mogućnost da se transakcije obavljaju van platnog sistema SVIFT, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Djužarik.

„Nastavićemo da činimo sve što je moguće da bismo obezbedili isporuke i operacije preko ‘Roseljhozbanke’, a postoji mogućnost da se sve transakcije sprovode van sistema SVIFT“, kazao je Djužarik.

Očigledno je, dodao je, da bi u okviru SVIFT-a sve bilo lakše, ali ćemo nastaviti da delujemo sa svim našim saradnicima, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD, Rusiju i druge, kako bismo obezbedili isporuke ukrajinskog žita.

Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo da je sporazum o žitu produžen do 17. jula bez ikakvih promena, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 18. maja rekao da se za „Roseljhozbanku“ u vidu garancija razrađuju različite opcije, koje će biti identične deblokadi SVIFT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari