Banja Luka

Obilježena 31 godina od smrti 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci

Obilježena 31 godina od smrti 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci
Foto: Dražan Pozderović | Obilježena 31 godina od smrti 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci

BANJALUKA - Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje "Život" u centru Banjaluke danas je obilježena 31 godina od smrti 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci, koje su umrle zbog nedostatka kiseonika za inkubatore.

U banjalučkoj bolnici na današnji dan 1992. godine umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika jer SAD i ostale zapadne zemlje, tokom borbi u nedavnom ratu u BiH, nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem u Srpsku.

Željka Tubić, sekretar Udruženja "12 beba" i majka nastradale bebe, poručila je da se ovaj stravični događaj ne smije zaboraviti.

"Tog maja i juna 1992. godine mi majke ni slutile nismo da su naša djeca, naše bebe već unaprijed osuđene na smrt. Nisu im dali da udahnu život, a razlog je bio taj što su rođene u Krajini", kazala je Tubićeva, dodajući da je ovo zločin za koji se čulo u cijelom svijetu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je 22. maj, dan kada je 1992. godine u Banjaluci umrla prva beba zbog nestašice kiseonika, jedan od najtužnijih dana u novijoj istoriji Srpske.

"Tog dana počela je agonija za ta nedužna, tek rođena bića, za njihove roditelje, bolničko osoblje, ali i cjelokupni srpski narod, koji je podjednako saosjećao u ovoj boli", naglasio je Dodik.

Kako je rekao, svake godine u ovim majskim danima nema čovjeka koji se ne sjeti tih potresnih i jezivih scena kada su dan za danom umirale bebe, a roditelji, umjesto rodnog lista, svojoj tek rođenoj djeci vadili umrlice.

"Iako smo hrišćani i treba da praštamo, djecu ne možemo i nećemo oprostiti", naglasio je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, izjavila je da je 22. maj nacionalna tragedija koja će zauvijek biti urezana u kolektivno pamćenje našeg naroda.

"Saosjećajući sa bolom njihovih porodica i bližnjih, koji ne jenjava ni nakon 31 godinu, iznova se pitamo koje su granice zla svjetskih moćnika koji nisu dozvolili da se neophodni kiseonik dopremi u banjalučko porodilište", naglasila je Cvijanovićeva.

Kako je rekao Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, stradanje banjalučkih beba nas uči o tome da se borimo za mir.

"Ako neko od diplomata želi da pokaže koliko ga poštujemo u Banjaluci, mogao bi na to poštovanje da nas navede time što će u svoju posjetu uvrstiti i posjetu ovom spomen-obilježju", poručio je Stevandić.

Izrazio je pijetet prema stradalim banjalučkim bebama i pozvao na mir, koji je preduslov da se ovako nešto nikada više ne desi.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da se ovaj strašan zločin nikada ne smije zaboraviti i da mladim generacijama treba prenositi šta se tada dešavalo.

Ona je navela da se svake godine organizuje okupljanje kod ovog spomen-obilježja kako bi se domaćoj i međunarodnoj javnosti ukazalo na zločin koji se desio ratne 1992. godine.

"Nažalost, oni koji su krivi za smrt 12 beba nisu odgovarali, ali ih neće zaobići Božja pravda. Na nama je da živimo dalje i da nikada ne zaboravimo smrt 12 beba, da sjećanje na njih prenosimo sa koljena na koljeno", poručila je Graorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije