Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Знамените личности Ниша: Трагично преминуо проф. др Миле Новаковић

rssBookmark and Share

Ниш 22.05.2023. Јужна Србија Инфо

Данас је у Нишу (21.05.2023), несрећним случајем, у осамдесетпрвој години преминуо проф. др МИЛЕ К. НОВАКОВИЋ, доктор техничких наука, дипл.инж.технологије. Био је редовни професор Универзитета у Нишу, ген. директор Нитекса (1975–2000), народни посланик, редовни члан Академије компјутерских наука (Кијев, Украјина), председник Скупштине Удружења стваралаца Ниша, редактор (уредник) поглавља Привреда у Енциклопедији ЗЛН .

Знамените личности Ниша: Трагично преминуо проф. др Миле Новаковић

Комеморативни скуп биће одржан у среду, 24.05.2023, у 12:00 часова у Великој сали Универзитета у Нишу. Сахрана је у четвртак, 25.05.2023. у 12:00 часова на Новом гробљу у Нишу.

Др Миле К.Новаковић је рођен 9 фебруара 1942. у селу Сијарина, у средње имућној напредној сеоској породици. Основну школу завршава у Сијаринској Бањи као ђак генерације, а потом уписује и завршава чувену Лесковачку реалну гимназију, са одличним успехом и реномеом једног од најбољих ђака своје генерације. Технолошко-металуршки факултет у Београду, хемијски одсек, уписује 1960/61. и завршава студије у рекордном року 1964. са одличним просеком оцена. Постдипломске студије уписује 1970. на Катедри за органску хемију Технолошко-металуршког факултета у Београду. Студије завршава 1974. са одличном просечном оценом у току студија и на одбрани магистарске тезе. Пред комисијом угледних професора органске хемије Београдског универзитета 1977 одбранио је докторску дисертацију и стекао звање доктора техничких наука.

Радни однос заснива 1964. са Нишком индустријом текстила Нитекс у Нишу. Године 1967. у Нитексу постаје руководилац Лабораторије, 1969. директор развојног сектора, 1970. помоћник техничког директора, 1971. управник хемијских технологија, а 1975. референдумом, први пут организованим у југословенској привреди, са 99,9% гласова упослених радника бива изабран за генералног директора Нитекса. На овој функцији остаје до 5.октобра 2000, када због познатих политичких превирања у Србији подноси неопозиву оставку.

За 26 година великих напора и прегнућа неколико хиљада Нитексових радника, под руководством проф. Новаковића, од фабрике ниских технолошких референци и оскудних знања, створена је фабрика јаких технолошких потенцијала и програмских опредељења, са свим атрибутима европске тржишне флексибилности. Сваки каменчић тог грандиозног мозаика успеха, дело је проф. Новаковића, човека дораслог и решеног да у остваривању циљева уложи целокупне стваралачке моћи своје личности. Знајући да ко мисли на дане – сеје траву, ко на године – сади дрвеће, а ко на векове – улажеу људе, Нитекс је раних 80-тих година широм отворио фабричке капије младим, високообразованим стручњацима електронике, машинства, текстилне технологије, економије и маркетинга. Знањем, најсавременијом технологијом, програмима примереном добу у којем живимо и стварамо, богатим искуством и марљивим радом, остварен је импресиван динамичан развој Нитекса, који је по анализама најпознатијих светских института Deloite Touch-а проглашен као једна од најснажнијих текстилних фабрика Европе, кадровски спремна за трећи миленијум.

Паралелно са радом у фабрици, инжењер Миле Новаковић 1971. бива изабран за асистента на Хемији тек основаног Филозофског факултета у Нишу а 1977 за доцента на Вишој органској хемији истог факултета. По оснивању Технолошког факултета у Лесковцу Универзитета у Нишу 1980 изабран је за ванредног професора на предмету Хемија боја и помоћних средстава. Године 1986. бира се за редовног професора Технолошког факултета за ужу научну област Теорија и технологија бојења и штампања.

Објавио је два капитална уџбеника из хемијске текстилне технологије са укупно 1400 страна, оригинално научно дело – монографију међународног значаја. Објавио је и монографију националног значаја, преко 120 научних и стручних радова са 5С1 листе, међународног и националног значаја, у земљи и иностранству, преко 20 оригиналних техничких решења, два патента, 25 пројеката Министарства за науку и технологију Републике Србије. Научни радови су цитирани у десет најугледнијих часописа из области хемијске технологије и текстила. Био је ментор при изради око 100 дипломских радова на Филозофском и Технолошком факултету, четири магистарске тезе и три докторске дисертације.

У току свог рада боравио је на специјалистичким студијама у најпознатијим светским институцијама и фирмама за производњу боја, хемикалија и помоћних средстава: Ниопик у Москви, Du Pont у Америци, Сiba у Швајцарској, Вауег у Немачкој, YSY у Енглеској, Сhemapol у Чешкој, Сiech у Пољској, Heberlein у Швајцарској, Manchester у Енглеској, Dr Bohme у Немачкој. Године 1988. бира се за редовног члана Интернационалне академије компјутерских наука, са седиштем у Кијеву.

У поводу обележавања 100 година постојања Нитекса, којој су присуствовали највиши представници политичког, привредног и научног корпуса Србије, међу којима министри науке, привреде, културе и представници пословних партнера из земље и иностранства, о проф. Новаковићу су бираним речима академика Каназира, проф. др Џокића, академика Владимира Пантића, означени немерљиви доприноси дивовском развоју Нитекса. Овој свечаности су присуствовали и потомци индустријалца Мите Ристића, који су били импресионирани дочеком и оним што је настало на обали Нишаве, на 13 ха оплемењеног простора. (више у поглављу Редакциони одбор, ЕЗЛН прво издање).

Као круну свог 44-годишњег свеукупног научног и привредног стваралаштва, објавио је 2001. романсирану аутобиографију под називом Колевка од високих брда,

Током 36-годишњег рада у Нитексу и 40-годишњег рада на Универзитету у Нишу, био је биран: за одборника Скупштине града Ниша; за члана Савета Универзитета у Нишу, Научног одбора за писање Енциклопедије Ниша, Савета за развој Града Ниша; Просветног савета Србије; Одбора за технички развој при Скупштини Републике Србије, члана Управног одбора Привредне коморе Србије и Југославије, члана Главног одбора СПС-а. Такође, биран је и за посланика Скупштине Републике Србије 1997–2000, за председника Скупштине Удружења стваралаца Ниша Цар Константин.

За допринос свеукупном развоју нашег друштва, награђен је: највишим признањем Нитекса: Златна преља поводом 100 година постојања Нитекса; Првомајском наградом Градског синдикалног већа; Плакатом Универзитета у Нишу; Статуом ЦарКонстантин Нишавског округа; Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима; Мајском наградом СО Медвеђа; Мајском наградом СО Сокобање; Октобарском наградом града Ниша за 1981; највишом наградом Привредне коморе Србије Дан републике; Наградом за менаџера године 1999. Привредне коморе Југославије; Орденом рада са златним венцем; Орденом Заслуге за народ са сребрним зрацима; титулом менаџера Југославије за 1995; титулом менаџера Балкана и Црноморског региона за 1999; највећим признањем Савеза Синдиката Србије Златни плакат.

Био је ожењен супругом Љиљаном, професоком средње школе, има сина Игора и кћи Наталију, професоре Универзитета у Нишу. .(ЕЗЛН 2)

Комеморација ће бити одржаана у среду, 24.5.2023. у 12 сати у Великој сали Универзитета у Нишу.

Сахрана је у четвртак, 25.5.2023. у 12 часова на Новом гробљу у Нишу.


#   Ниш   Игор Новаковић   In memoriam   Миле Новаковић
@redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима