Preminuo čuveni britanski pisac Martin Ejmis: Zvali su ga „retko neobećavajući“

21.05.2023

08:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Stekao je ugled jednog od najinovativnijih i najuticajnijih predstavnika britanske književne scene

Preminuo čuveni britanski pisac Martin Ejmis: Zvali su ga „retko neobećavajući“
Martin Ejmis - Copyright Profimedia

Čuveni britanski pisac Martin Ejmis preminuo je u 74. godini. Uzrok smrti je rak jednjaka, rekla je njegova supruga Izabel Fonseka. Umro je u svojoj kući na Floridi.

Oksfordske mudrice

Ejmis je stekao ugled jednog od najinovativnijih i najuticajnijih predstavnika britanske književne scene. Zajedno sa Džulijanom Barnsom, Ijanom Mekjuanom, i još nekoliko pisaca srednje generacije, pripadao je grupi koju su popularno nazivali “oksfordske mudrice” (Oxford wits), zbog svog obrazovanja i uticaja koji su imali na književne tokove u Britaniji.

Profimedia
 

Rođen je 1949. godine u Oksfordu, gde mu je otac, čuveni pisac i dobitnik Bukerove nagrade, Kingsli Ejmis, radio doktorat. Detinjstvo provodi u Južnom Velsu, gde otac dobija mesto predavača. Kasnije se iz istih razloga porodica seli na godinu dana u Prinston, da bi se potom vratili u Englesku i skrasili u Kembridžu. Sa dvanaest godina roditelji mu se razvode, a on provodi sledeću godinu sa majkom, bratom i sestrom na Majorki u Španiji. Zbog prihvatanja uloge u filmu prekida školovanje. To je bio film “Vetar sa Jamajke” (1965), sa Entonijem Kvinom i Džejmsom Kobnurnom, u kome je Ejmis igrao jednog iz grupe mališana čiji brod otimaju pirati.

Retko neobećavajući

Školovanje, potom, nastavlja sa privatnim učiteljima, od kojih ga jedan opisuje čak kao “retko neobećavajućeg”. Nakon što ga je maćeha, spisateljica Elizabet Džejn Hauard, upoznala sa delom Džejn Ostin, odlučuje da se sprema za Oksford, koji završava sa najboljim ocenama. Dugo godina radio je u novinarstvu, najpre kao kritičar za londonski “Observer”, a zatim i kao književni urednik mnogih novina, kao što su “Times Literary Supplement” i “New Statesman”. Iako je napustio posao urednika da bi se posvetio pisanju, njegovi članci su redovno izlazili u “Njujorkeru”. Napisao je osamnaest romana.

Profimedia
 

Njegov prvi roman „Rejčelini zapisi“, ovenčan je 1974. nagradom Somerset Mom (tu nagradu je svojevremeno dobio i njegov otac). Proslavio se romanima „Vremenska Strela“, „Londonska polja“, „Noćni voz“, „Koba Strašni“, „Novac“, „Informacija“, a pisao je i priče.

Obeležio je literarnu scenu osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike