Vesti

0

Nikola Burazer: Za Srbiju bi bila katastrofa da napusti Savet europe

Autor: SI

Izvor: Beta

Nikola Burazer: Za Srbiju bi bila katastrofa da napusti Savet europe

Izvor: Medija centar

Član Radne grupe Nacionalnog konventa za spoljnu politiku Nikola Barazer izjavio je da je izjava da je Srbija dovedena u situaciju da razmatra dalji smisao i modalitete svog članstva u Savetu Evrope - pretnja praznom puškom.

"Za Srbiju bi bila katastrofa da napusti Savet Evrope, to bi bilo mnogo gore nego da prekine svoj put evropskih integracija, što ova vlast nije bila spremna da učini. Napuštanje SE bi značilo ogromnu međunarodnu izolaciju, što vlastima u Srbiji nikako ne odgovara", rekao je Barazer za Insajder.

U znak protesta što nije prihvaćen amandman Srbije koji se tiče teritorijalnog integriteta, ali i zbog početka procesa prijema Kosova u tu organizaciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije otišao na samit na Islandu.

Zvanični Beograd u Rejkjaviku predstavljala je ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović koja je poručila da je zemlja dovedena u situaciju da razmatra dalji smisao i modalitete svog članstva u toj organizaciji.

Burazer je ocenio da je ta poruka upućena domaćoj javnosti i da je u skladu sa najavljenom promenom spoljne politike.

On je za Insajder rekao i da je nakon te najave o promeni spoljne politike Srbije, većina ljudi mislila da nije realna.

"Srbija odbija i da, poput članica Evropske unije, uvede sankcije Rusiji, zbog agresije na Ukrajinu", rekao je Burazer i podsetio da Briselu to sada nije prioritet u odnosima s Beogradom, iako neuvođenje sankcija neki tumače kao odustajanje Srbije od evropskog puta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR