Vesti

0

Sednica skupštine: Opozicija pokazala montažu Ane Brnabić sa pitanjem „Šta je smešno?“

Izvor: N1

Sednica skupštine: Opozicija pokazala montažu Ane Brnabić sa pitanjem „Šta je smešno?“

Izvor: N1

Skupština Srbije održala je danas sednicu na kojoj su bile četiri tačke dnevnog reda. Poslanici su razmatrali Izveštaj Vlade o tragičnim dešavanjima u Srbiji, izveštaj REM-a, inicijativu za formiranje anketnog odbora koji bi se bavio masovnim ubistvima koja su se desila u maju u Srbiji i zhtev opozicije za smenom ministra policije Bratislava Gašića. Sednica je završena u 18 časova, a nastaviće se sutra u 10 ujutru.

18.00 - Nastvak sednice sutra

Današnje zasedanje Parlamenta je završeno, nasvatak je zakazan za sutra, sa početkom od 10 časova. 

17.48 - Brnabić: Drugi protest je bio isključivo politički

Predsednica Vlade je kritikovala protest koji je održan prošlog petka. 

„Mislim da je onaj prvi protest bio protest građana, ovaj drugi, kao što su rekli i drugi iz opozicije – jeste samo i isključivo politički protest koji organizuju političke stranke čiji je organizator narodni poslanik koji je prvi pozivao na nasilje u poslednjih 10 godina i na ubistvo predsednika i članova njegove porodice, taj čovek pozibva na borbu protiv nasilja, da li zaista mislite da je to razumno i normalno… OK da se izvinio za sve što je radio. Nikada se nije izvinio, nastavio je na tim protestima da poziva na nasilje, jer je opravdano pozivati na ubistvo Vučića i ljudi iz SNS. Ako se ne slažete i mislite da nije lepo, što niste osudili“, rekla je Brnabićka, obraćajući se delu poslanika.

17.26 - Lazović: "Kako se vi, nastavnici, osećate kada čujute premijerku da imamo najsavremeniji nastavni sistem?"

Narodni poslanik Radomir Lazović iz Zeleno-levi krug pitao je na početku izlaganja nastavnike i prosvetne radnike kako se osećajaju kada čuju primijerku koja hvali naš nastavni sistem kao najsavremeniji.

"Pogledajte tu učionicu, neretko čučavce po školama, prepuna odeljenja, u svoj novčanik i zapitajte se: 'Da li je ovo zaista moja premijerka, da li ona brine o meni kada je sposobna da izjavi ovako nešto?'

17.17 -Aleksić: Režim da se ne igra životima građana Srbije i da ispuni zahteve protesta

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas Vladu Srbije da se ne igra sa životima građana i da ispuni zahteve protesta "Srbija protiv nasilja", navodeći da Srpska napredna stranka (SNS) ima apsolutnu vlast u Srbiji.

16.44 -Brnabić: 327 službenika rade kao školski policajci

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je bezbednost dece, učenika i škola jedan od prioriteta u radu policije, koja kontinuirano prati ova dešavanja u ovoj oblasti i radi na prevenciji.

"Na teritoriji Republike Srbije policijske uprave imaju obavezu da pre početka školske godine da izvrše analizu stanja bezbednosti učenika i škola u prethodnoj godini, sagledavajući krivična dela, narušavanje javnog reda i mira i druge bezbednosne pokazatelje, kao i ostvarenu saradnju sa školama i školskim upravama", rekla je ona. 

Ona je govorila i o školskim policajcima. 

"Od 2018. godine obučeno je 327 službenika da rade kao školski policajci", dodala je.

16.33 - Fotografije montaže Brnabić i pitanje "Šta je smešno?"

Kada je predsednica Vlade Ana Brnabić počela da govori, predstavnici opozicije su ustali i pokazali fotografije montaže koju je ona objavila sa Aleksandrom Vučićem i Sinišom Malim, uz pitanje "Šta je smešno?".

Brnabić je na početku iskazala saučešće porodicama stradalim u dva masovna ubistva u maju.

16.28 - Sednici prisustvuje većina narodnih poslanika

Sednici prisustvuje većina narodnih poslanika, njih 206, rekao je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i konstatovao da postoji kvorum za zapisnik sa ove sednice, koja je ujedno i prva sednica prvog redovnog zasedanja u 2023. godini.

16.15 - Tepić: Lice iz BIA pozvano da se sastane sa Mišom Vacićem

Narodna poslanica Marinika Tepić izjavila je da je lice iz BIA pozvano da se sastane sa Mišom Vacićem u vezi sa dogovorom oko izazivanja incidenata sutra da protestu opozicije.

15.58 - Jovanović: Gašiću, koliko košta fotelja

Radomir Lazović sa izborne liste Moramo pitao je premijerku Anu Brnabić po kom je to osnovu nakon tragedije u Ribnikaru saopštila da sistem nije zakazao.

Aleksandar Jovanović Ćuta rekao da je rok za ispunjenje zahteva opozicije do sutra u 18 sati.

Pitao je članove Vlade da li zaista misliti da će građani do nedogled gledati sednicu na kojoj će se reći da je sve u redu.

On je pozvao paore da slobodno dođu u Beograd sutra i da ih niko u tome ne može sprečiti, a ministra Gašića pitao je "koliko košta fotelja",  

15.49 - Poslanici postavljaju pitanja

Poslanici su prešli na poslanička pitanja na koja imaju pravo svakog utorka i četvrtka kada je sednica u toku. Sednici prisustvuje premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Bratislav Gašić, Danica Grujičić, Darija Kisić, Maja Popović.

15.20 - Sednica počela minutom ćutanja

Sednica parlamenta počela minutom ćutnja ubijenima u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i u okolini Mladenovca i Smedereva.

15.09 - „Kreni-Promeni“: Parlament da se izjasni o ograničavanju rijaliti programa

Pokret "Kreni-Promeni" zatražio je da se Skupština Srbije na zasedanju izjasni i o narodnoj inicijativi za ograničavanje rijalitiji programa i uvodjenju programa za decu kao i za omladinu.

Taj pokret je u saopštenju naveo da je tu inicijativu potpisalo 42.582 građana i da je time parlamentu „upućen predlog o izmenama i dopunama zakona o elektronskim medijima“.14.59 - Šta piše u izveštaju REM: Dve nacionalne televizije ispunile obaveze, dve nisu

Izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima biće na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije.

14.58 - Deo opozicije zatražio sednicu Skupštine o bezbednosnoj situaciji u zemlji

Opozicioni poslanici podneli su inicijativu predsedniku Skupštine da sazove hitnu sednicu na kojoj bi se razmatrao izveštaj Vlade Srbije o bezbednosnoj situaciji u zemlji posle tragedija u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu.14.52 - Sednica Skupštine Srbije u četvrtak, na dnevnom redu i smena Gašića

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakazao je sednicu parlamenta. Prema dogovoru koji su postigle poslaničke grupe, sednica će početi u 15 sati.

14.45 - Izveštaj vlade: Masovna ubistva uznemirila javnost, no javna bezbednost stabilna

Vlada Srbije dostavila je Skupštini Srbije Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, nastaloj posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca, a u zaključnoj oceni tog dokumenta se navodi da, iako su ti događaji uznemirili javnost, stanje javne bezbednosti je stabilno.

14.40 - Opozicija poziva građane da izađu na ulicu, kažu zato je i Orlić zakazao sednicu

Predstavnici dela opozicije koji večeras organizuje protest „Neka sve stane“ u Beogradu poručuju da građani treba da izađu na ulicu, uprkos tome što je predsednik Skupštine Vladimir Orlić prihvatio njihov zahtev za održavanje hitne sednice o bezbednosnoj situaciji.

Na Kolegijumu Narodne skupštine jutros dogovor da se sednica o bezbednosnoj situaciji, na zahtev 84 poslanika opozicije, održi narednog četvrtka, ali Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd za N1 kaže da time nisu ispunjeni zahtevi protesta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR