Vesti

0

Poljoprivrednici ne odustaju od blokada, deo njih krenuo i za Beograd

Autor: SA

Izvor: N1, Beta

Poljoprivrednici ne odustaju od blokada, deo njih krenuo i za Beograd

Izvor: Beta/Dragan Gojić

Treći dan protesta poljoprivrednika u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva. Deo njih je krenuo za Beograd, a blokirane su saobraćajnice kod Požarevca, u Novom Sadu, Subotici, Pančevu...

Poljoprivrednici ne odustaju od protesta ni nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će predložiti Vladi da prihvati neke od zahteva poljoprivrednika. Oni, naime, kažu da su pregovarači koji su danas bili kod Vučića "pioni" i "sateliti" vlasti i "provladina udruženja", prenosi N1.

Poljoprivrednici iz Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova krenuli su za Beograd, a oni iz Novog Sada, Kraljeva i Pančeva poručuju da će večeras odlučiti da li će im se pridružiti. 

 

Iz Rače očekuju "prepreke na putu"

"Krenuli smo, cilj nam je da do sutra stignemo u Beograd", izjavio je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika. On kaže da očekuju "prepreke" na putu i da se zbog toga poljoprivrednici pojedinačno "probijaju" kroz svoje opštine, kako bi stigli na lokaciju na kojoj će formirati kolonu traktora za odlazak u Beograd i protest ispred Skupštine Srbije zakazan za 18h.

Lokaciju i satnicu šumadijski poljoprivrednici ne žele da otkrivaju i za sada je samo njima poznato odakle će i kada, organizovano traktorima krenuti za Beograd, rekao je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače.

On je otkrio da su odlazak za Beograd potvrdili poljoprivrednici iz Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova, te da imaju najave da će im se, kako kaže, usput priključiti poljoprivrednici iz mesta kroz koja budu prolazili.

Mlošević kaže i da ima nezvanične informacije da su pojedini poljoprivrednici dobijali pritiske da ne učestvuju u protestu, pa su zbog toga, navodi on, pribegli strategiji da ne otkrivaju puteve kojima će ići.

 

"Vlast se pravi luda, radikalizovaćemo blokade puteva" 

Poljoprivrednici koji protestuju u Novom Sadu su danas oko podneva desetinama traktora u naselju Klisa blokirali Sentandrejski most preko Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD). 

Do Klise su sporo vozili gradskim saobraćajnicama od Novosadskog sajma, gde su proveli noć.

Predstavnik poljoprivrednika koji protestuju i organizuju blokade saobraćajnica u Novom Sadu Radoslav Adamović izjavio je da će oni danas "radikalizovati" blokade, jer se vlast "pravi luda" i ne odgovara na njihove zahteve.

Adamović je za Agenciju Beta rekao da će uskoro krenuti u protestnu vožnju i da će blokirati "neke ozbiljne saobraćajne tačke", a najverovatnije će to biti Klisanski most u Novom Sadu.

On je nadležno ministarstvo nazvao "ministarstvo protiv poljoprivrede".

"I ministarstvo protiv poljoprivrede i Vlada Srbije se prave ludi, prave se mrtvi", ocenio je Adamović.

Dodao je da su blokade saobraćajnica počele "na 10 do 12 mesta" u Srbiji.

Poljoprivrednici su juče u dva navrata  sa više desetina traktora  blokirali saobraćajnice u Novom Sadu. 

 

Ulica u centru Subotice ostaje blokirana "do daljnjeg"

Poljoprivrednici u Subotici blokirali su danas u 10.00 časova Štrosmajerovu ulicu u centru grada, kod Gradske kuće i tako će ostati "do daljnjeg". 

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotica Miroslav Matković rekao je da nastavljaju blokade jer nisu dobili nikakav odgovor od Vlade Srbije, ali ni poziv na sastanak.

"Štrosmajerova ostaje blokirana do ispunjenja naših zahteva. Do tada traktori ostaju ovde i ne otvaramo ulicu do daljnjeg", poručio je.

On je najavio da se protestu priključuju i poljoprivrednici sa Kelebije, dok će u Žedniku oko 30 traktora biti parkirano kod Vatrogasaca, u znak podrške. 

 

U Pančevu nova blokada i stari most blokiran

Poljoprivrednici iz okline Pančeva blokirali su dve glavne raskrsnice u Pančevu. 

Poljoprivrednici su danas organizovaniji, a u sklopu radikalizacije blokirana je i druga velika raskrsnica u Pančevu, koja se nastavlja na stari prilazni put iz Beograda, javlja N1.

Tako je Pančevo faktički odsečeno od Beograda i biće mnogo teže da se dođe do ovog grada.

Na blokadi je više traktora nego juče.

Tu su i pokljoprivrednici iz Vršca, Bavaništa, Brestovca, Kovina i drugih mesta, a na drugoj blokadi biće i poljoprivrednici iz sela Padina.

Na pitanje da li će krenuti za Beograd, kao što su najavili poljoprivrednici iz Šumadije, oni su rekli da za sada nisu doneli takvu odluku, ali da ona nije isključena.

Jedan od organizatora protesta poljoprivrednika iz Pančeva Dejan Trajković izjavio je za N1 da pregovarači koji su danas na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu pregovarači i da niko od potpisnika zahteva protesta nije otišao na sastanak kod predsednika.

 

Poljoprivrednici iz Šumadije se spremaju za odlazak traktorima za Beograd

Jedan od predstavnika poljoprivrednika iz Rače Milan Milošević izjavio je da ima informacija da je Policijska uprava dobila nalog da "svako okupljanje ili kretanje izoluje". 

"Zbog toga se sada dogovaramo kako ćemo da se organizujemo da, i pored toga, pođemo za Beograd", rekao je Milošević agenciji Beta, ističući odlučnost poljoprivrednika da istraju do ispunjena zahteva.

On je rekao da će danas za Beograd otići poljoprivrednici za područja Kragujevca, Batočine i Rače.

"Nažalost, primorani smo da na ovakav protest, jer vlast nema sluha za naše probleme", poručio je Milošević.

Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić rekao je agenciji Beta da i on ima saznanja da će policija zaustavljati svaku kolonu sa više od tri traktora i neće dozvoliti dalje kretanje. "Mi smo odlučni da idemo za Beograd, ali je pitanje dokle ćemo stići", kazao je Babić.

On je naveo da su poljoprivrednici od juče izloženi velikim pritiscima, kako kaže, sa svih strana, te da su mnogi danas otkazali učešće.

 

Blokada kod Požarevca

Kako javlja N1, kolona od 250 traktorista je u 9.35 blokirala saobraćaj na putu Požarevac-autoput kod sela Ljubićeva. Saobraćaj je potpuno paralisan ka istočnoj Srbiji, odnosno ka Velikom Gradištu, Petrovcu na Mlavi, Žagubici... Incidenata nema, a policija obezbeđuje početak i kraj kolone poljoprivrednika.

 

Blokiran magistralni put Zrenjanin - Novi Sad

Agencija Beta prenosi da su poljoprivrednici iz nekoliko zrenjaninskih sela blokirali su magistralni put Zrenjanin - Novi Sad, a blokade će, kako su i najavili trajati duže u odnosu na juče, po dva sata.

Najavljeno je da će taj deo puta biti blokiran i danas od 12.30 do 14.30, od 15 do 17 časova, a zatim i od 17.30 do 19.30.

U to vreme putnički i autobuski saobraćaj od Žabaljskog mosta do Zrenjanina i obrnuto biće preusmeravan starim putem kroz Aradac. 

Blokada će biti i u Farkaždinu, kao i na putu Zrenjanin - Kikinda.

 

U Kraljevo se i dalje ne može

Poljoprivrednici koji se od pre tri dana nalaze na kružnom toku na ulazu u Kraljevo gde ih je zaustavia policija i drugu noć zaredom su proveli na putu.

Kažu da su sada još jači, i da ne idu dok ih policija ne pusti da završe ono što su i planirali još u utorak - da obave protestnu vožnju centralnim ulicama Kraljeva i ostave poruku gradonačelniku koji ih nikada nije primio na razgovor, iako su mu se više puta obraćali.

"Doneli smo najlone koje smo razvukli kako bi se zaštitili od kiše. Smenjujemo se tokom noći kako bi se odmorili, a od jutra smo svi na okupu. Ne odstupamo ni metar", kaže za Novu S poljoprivrednik iz okoline Čačka.

 

Mlekari u Bogatiću ne odustaju, još jedna noć na ulici

Poljoprivredni proizvođači u Mačvi i noćas su bili na otvorenom na ulici u svojim traktorima i kažu da protest neće obustaviti dok im se ne ispune zahtevi. Jedan od poljoprivrednika Milan Zorbić rekao je za Nova S da su on i njegove kolege proveli noć na raskrsnici u kabinama traktora, uprkos jakoj kiši i hladnoći, ali da neće odustati zarad njihove dece, prenosi N1

Ovo je treći dan blokade centralne raskrsnice u Bogatiću. Juče od 12 sati bila je blokirana još jedna raskrsnica u ovom mestu, a kako su poljoprivrednici rekli, to je bio način da ih ljudi i vlast još više čuju.

Prema njihovim rečima, to je bila još jedna blokada upozorenja koja je trajala nekoliko sati, a onda su se svi vratili na ovu raskrsnicu gde su prenoćili. Organizovali su dežurstva, odlaze kući jer moraju da nahrane svoje životinje na farmama.

Poljoprivrednik Milan Zorbić rekao je da će ovakva situacija potrajati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi. On želi da njegova deca ostanu da žive u Srbiji i zato će se boriti za bolji život.

"Moramo da se strpimo, zarad našeg opstanka i naše dece. Nećemo se pomerati dok nam se zahtevi ne ispune. Predsednik ima svoje profesionalne demonstrante koje voza autobusom, daje im sendviče, plaća dnevnice, a mi smo ovde iz muke, borimo se za opstanak, mi nismo profesionalni demonstranti. Ja sam otac petoro dece, želim da moja deca ostanu u Srbiji i boriću se za to", rekao je Zorbić.

 

Šta se traži?

Podsećamo, poljoprivrednici su prethodna dava dana u više gradova Vojvodine i centralne Srbije mehanizacijom blokirali puteve ili stajali pored puteva. Kažu da će na protestu biti do ispunjenja zahteva. Blokade su bile u Požarevcu i Bogatiću, na dva mesta. Na izlasku iz Kraljeva u smeru ka Kragujevcu u jednom trenutku nastao je potpuni kolaps. Poljoprivrednici iz Šumadije najavili su da će danas krenuti traktorima za Beograd, kako bi u petak pred Vladom Srbije izrazili svoje nezadovoljstvo.

Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV). Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR