Kako Ukrajina koristi „svadbene dronove“ i Gugl mape protiv Rusa? 1foto EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Kada su se ruske tenkovske kolone počele približavati Kijevu u ranim danima invazije, ukrajinski branitelji otkrili su da imaju dve neverojatne prednosti, prenosi N1 Hrvatska.

Pukovnik Oleh Ševčuk, komandant ukrajinske 43. artiljerijske brigade, i pukovnik Serhij Ogerenko, načelnik štaba brigade, rekli su ukrajinskim medijima da su koristili civilne bespilotne letelice i Gugl mape da lociraju i gađaju ruske snage u prvim danima rata.

„Pitali smo civile: „Vidite li ovu deonicu puta? Ako granata udari za minut i po, možete li nam bar otprilike reći gde je eksplodirala?“ Zatim bi osoba opisala mesto eksplozije, a mi bismo otvorili Gugl mape i videli da postoji takvo mesto iza povrtnjak“, objasnio je Ogerenko.

Civili su tada ponudili svoje civilne dronove koji su korišćeni za izviđanje i posmatranje.

Kvadkopteri DJI Mavic — nazvani „svadbeni dronovi“ jer su korišćeni za snimanje venčanja pre rata — pokazali su se od neprocenjive vrednosti za 43. artiljerijsku brigadu.

„Mobilnim telefonom bi pokazali šta vide, a onda…

„Dali su nam sliku 4G. WhatsApp, video poziv – kamerman je uzeo slušalicu, video nešto, pokazao šta je video mobilnim telefonom, a onda bismo pucali u tu metu“, rekao je Ševčuk.

I civilni i vojni dronovi su se pokazali kao vitalno oruđe za obe strane u ovom ratu, navodi Insajder.

Ukrajinski i ruski dronovi neprestano kruže nebom tražeći neprijateljske položaje, skladišta i komandna mesta.

Ševčuk je objasnio da im je vlasnik benzinske pumpe dao lozinku i potrebne pristupne podatke kako bi mogli da koriste kameru postavljenu na toj pumpi. „Rekao nam je – evo šifre i uverite se sami. Tako smo videli našu prvu živu metu — kolonu Čečena u blizini Novog Bjkiva koja je krenula ka Kijevu, pa smo ih „upoznali“ na tri kilometra dalje“.

Ponekad su ukrajinske trupe sumnjale da su Rusi u nekom selu, ali nisu imale tačnu lokaciju.

„Onda bi otvorili Gugl mape, videli prodavnicu, pozvali broj te prodavnice…“, počeo je Ševčuk i opisao kako je tekao razgovor:

„Dobro veče, mi smo iz Ukrajine. Imaš li Rusa u selu? To. Gde? Iza babe Hane kuće. Kakvu kuću ima baba Hana? Pa, svi je znaju!“

Ševčuk dalje kaže da bi tada razgovarali sa ljudima da saznaju detalje i da shvate gde su stvari.

Insajder piše da ukrajinska upotreba kamera i mobilnih telefona za otkrivanje ruskih položaja na bizaran i pomalo komičan način ilustruje kako se moderno ratovanje zapravo odvija u urbanim sredinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari