Velika Britanija proteruje albanske zatvorenike: Nekima plaća da napuste zemlju 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Albanske vlasti su potvrdile da je većina njihovih državljana koji su ove godine nasilno vraćeni kući iz Velike Britanije tamo osuđena za krivična dela, piše Klix.ba.

Bi-Bi-Si je razgovarao sa nekim od muškaraca koji su poslati kući i saznao da je nekim zatvorenicima ponuđeno 1.500 funti da odu – a neki planiraju da se vrate.

Letovi za deportaciju u Albaniju su se povećali otkako je ta zemlja u decembru potpisala sporazum o zajedničkoj saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom u cilju „odvraćanja i ometanja ilegalne migracije“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova britanske vlade kaže da je od tada vraćeno više od 1.000 ljudi. Otprilike polovina njih je otišla dobrovoljno, a ostali su kombinacija propalih azilanata i stranih kriminalaca.

Bi-Bi-Si je prošlog meseca razgovarao sa desetinama ljudi na nekoliko ovih letova za deportaciju i otkrio da je većina došla iz britanskih zatvora.

Nekima je ponuđen novac u zamenu za pristanak na deportaciju i pušteni su iz zatvora pre služenja minimalne kazne, prema postojećem programu koji se koristi za strane prestupnike.

Albanska policija potvrdila je da je većina prisilno vraćenih ove godine osuđena u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari