Nedelja italijanske kulture u Novom Sadu od 20. do 26. maja

NOVI SAD  – Manifestacija “Nedelja italijanske kulture u Novom Sadu” koja nudi bogat kulturni program, biche odrzzana od 20. do 26. maja, saopsstila je direkcija te smotre.

Projekat se realizuje povodom jubilarnog 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, gde će Italija biti zemlja – partner.

Prema planu, biće priređen veliki broj programa posvećenih italijanskoj kulturi u različitim oblastima, kao što su – muzika, igra, pozorište, film, lingvistika. Detaljan program svih sedam dana trajanja festivala, dostupan je na samom sajtu beogradskog Italijanskog instituta za kulturu.

Koncert na otvorenom – „Noć tarante – Ritam i strast Apulije“ biće odrzzan u subotu, 20. maja od 20.00 časova na platou ispred Kulturne stanice Svilara, gde che nastupiti orkestar, dva pevača i troje igrača. „Noć tarante“ je najveći festival u Italiji i jedna od najznačanijih manifestacija posvećenih narodnoj kulturi u Evropi. Program kombinuje etno muziku, rok, džez i simfonijsku muziku, a ulazak na ovaj koncert je – slobodan.

Drugi koncert „Piano&Movies” italijanskog pijaniste Roberta Turina, organizovan u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, održaće se u ponedeljak, 22. maja (20.00h) takodje u Kulturnoj stanici Svilara.

Omaž italijanskoj umetnosti biće priređen od 20. do 26. maja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Muzeju grada Novog Sada izložbom „Italijanska umetnost na Tvrđavi“. Postavka obuhvata slike italijanskih autora iz Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada.

Na Katedri za italijanske i iberoameričke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu 20. i 21. maja che se realizovati međunarodna konferencija „Italijanski jezik, književnost, istorija i kultura. Susreti u stvarnom, virtualnom i imaginarnom prostoru“.

Naravno, program ima mesta i za savremenu kinematografiju: festival “Dani italijanskog filma” odredjeni su od 21. do 25. maja u Kulturnom centru Novog Sada. Program obuhvata 11 filmova savremene produkcije koji će biti prikazani u originalnoj verziji na italijanskom jeziku sa titlovima na srpskom, a ulaz je besplatan.

Književni resital u vidu pozorissne predstave „Nepostojeći vitez“, prema istoimenom romanu Itala Kalvina, odigrache se u utorak, 23. maja u Pozorištu mladih. Producent predstave je Enriko Kareta a režiju potpisuju Amandio Pinjeiro i Džim Kalder.

Kompletan program organizuje Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Ambasadom Italije i mnogim saradnicima koji učestvuju u realizaciji Nedelje italijanske kulture u Novom Sadu: Kancelarija ICE u Beogradu, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Kulturna stanica Svilara, Muzej grada Novog Sada, Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Pozorište mladih, Fondacija „Noć tarante“.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.