Region

0

Rastu vodostaji reka Une i Sane u BiH

Izvor: Beta

Rastu vodostaji reka Une i Sane u BiH

Izvor: N1

U Republici Srpskoj danas je zabeležen rast vodostaja reka Une, Sane i Vrbasa i one su na pojedinim mestima iznad kote redovne odbrane od poplava, saopštilo je javno preduzeće Vode Srpske.

Vrednosti iznad kote redovne odbrane od poplava zabeležene su na vodomernoj stanici reke Une u Novom Gradu, reke Sane u Prijedoru i Vrbasa u Delibašinom selu.

U porastu su i vodostaji drugih većih reka u slivu reke Save u Republici Srpskoj, ali su vrednosti i dalje ispod kota redovne odbrane od poplava.

S obzirom na to da je najavljen nastavak padavina, očekuje se dalji rast vodostaja, posebno u zapadnom delu Republike Srpske u slivu reka Una i Sana, navedeno je u saopštenju.

Vode Srpske su naglasile da se vrh vodenog talasa na Uni i Sani očekuje u noći izmedju utorka i srede i u sredu ujutro, a da se posle srede zatim očekuje postepeno opadanje vodostaja tih reka.

U narednim danima očekuje se i rast vodostaja reke Save usled učestalih padavina, ali i vodenog talasa koji stiže iz Slovenije i Hrvatske.

Prema prognozama, povišeni vodostaji Save u Republici Srpskoj potrajaće još četiri do pet dana, posle čega se očekuje postepeno opadanje.

Na ostalim rekama u Republici Srpskoj situacija je trenutno povoljnija.

U Unsko-sanskom kantonu u Federaciji BiH reke Una i Sana poplavile su kuće i druge objekte u nekoliko gradova i opština.

U Kulen Vakufu, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, juče je poplavljeno oko 20 objekata, a teška situacija je i u Sanskom Mostu i Ključu, gde raste vodostaj reke Sane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR