Bošnjački politički predstavnici usvojili deklaraciju o formiranju zajedničkog foruma 1foto (SDA Sandžaka) : Osnivači Foruma

Novi Pazar – Bošnjaci kao faktor stabilnosti i pomirenja među balkanskim narodima, bila je tema prve konferencije bošnjačkij političkih predstavnika iz Srbije, BiH, Crbe Gore, Kosova i Severne Makedonije.

 

Konferencija je održana u Skoplju, a domaćin je bio Bošnjački demokratski savet (BDS).

Otvoren je niz pitanja : položaj i uloga Bošnjaka u državama u regionu, o izazovima pred kojima se nalaze Bošnjaci i o aktuelnim regionalnim, evropskim i globalnim političkim procesima.

U Skoplju je počela realizacija osnivanja Foruma bošnjačkih političkih predstavnika i usvojena Deklaracija, koja je u dvanaest tačaka definisala zadatke tog tela.
Ciljevi su institucionalno povezivanje Bošnjaka, izgradnja humanog i pravednog društva, izgradnja građansog društva u balkanskim zemljama, da se države u regionu poslovno povežu na svim nivoima, slobodno kretanje sa ličnim dokumentima, saradmka ma kulturnim i obrazovnim programima.

Zadatak je i izgradnja kvalitetne životne infrastrukture za Bošnjake, radi otklanjanja uzroka iseljavanju mladih i izgradnja novih uslova koji će očuvati demografske resurse; očuvanje mira, osiguravanje političke stabilnosti i institucionalne sigurnosti; poboljšanje kvaliteta obrazovnog sistema na svim nivoima.

Potpisnici Deklaracije su: Šemsudin Mehmedović, SDA BiH, Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Enis Imamović, SDA Sandžaka, Kenana trujić – Hrabrić, Bošbnjačka stranka Crne Gore, Emilija Redžepi, Nova demokratska stranka Kosova i Munir Kolašinac, BDS Severna Makedonija.

Osnivanje Foruma bošnjačkih političkih predstavnika, pre nekoliko meseci, inicirala je SDA Sandžaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari