Ponedeljak, 15.05.2023.

08:31

Ko je Kiličdaroglu, opozicioni lider koji želi da sruši Erdogana?

Turska ulazi u drugi krug izbora nakon što je predsednik Tajip Erdogan osvojio nedovoljan broj glasova za neophodnu većinu na izborima održanim u nedelju.

Izvor: index.hr

Ko je Kiličdaroglu, opozicioni lider koji želi da sruši Erdogana?
Foto: EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Ni Erdogan ni opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu nisu dobili 50 odsto i ponovo će se suočiti 28. maja.

U finišu prebrojavanja Erdogan je imao 49,47, a Kiličdaroglu 44,82 odsto glasova.

Ali ko je Kiličdaroglu (74), lider opozicije koji želi da sruši Redžepa Tajipa Erdogana?

On je sebe opisao kao bivšeg državnog službenika i bivšeg računovođu koji vodi "skroman život kao njegov narod".

Kilicdaroglu je sada na čelu šestostranačke opozicione koalicije i radio je na tome da pridobije naklonost marginalizovane kurdske zajednice.

Obećao deportaciju migranata

Osim što je obećao novu socijaldemokratsku eru, izjavio je da će deportovati milione sirijskih i avganistanskih izbeglica koje žive u Turskoj. Na pitanje kako namerava da pomiri ovo obećanje sa željom da Turska uđe u Evropsku uniju, on je rekao da za podršku može da se obrati Evropskoj uniji ili čak Ujedinjenim nacijama.

"Ne smatram to rasizmom. Kada dođemo na vlast, mi ćemo sesti, razgovarati sa legitimnom administracijom u Siriji i naći rešenje za ovaj problem", rekao je lider turske opozicije, a prenosi Gardijan.

Kiličdaroglu je obećao povratak ortodoksnoj ekonomskoj politici i parlamentarnoj demokratiji. Takođe je obećao da će vratiti nezavisnost pravosuđa. Ako postane predsednik, jedan od najvećih izazova Kiličdaroglua biće pažljivo balansiranje između Rusije i Kijeva.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

20 h

Podeli: