"I žene su vernice, idu u crkvu i mole se": Kako onda shvatiti patrijarhove uvrede?

Beseda patrijarha Porfirija, u kojoj se ženi obraća opisujući je rečima "jadnica" i "beda", izazvala je brojne reakcije građana, političara i drugih ličnosti.
Sociolog Ratko Božović za "Danas" kaže da je iznenađen ovom izjavom, jer je "patrijarh Porfirije bio poznat po tome što je uvek bio gospodin".
"Veoma se čudim da se to njemu dogodilo, da je došlo do te njegove isključivosti. Kad čovek iz svoje ličnosti uđe u svoju ulogu dešava se neko pomeranje od ličnosti do uloge i do predstavljanja. Zato se veoma čudim da se to njemu dogodilo. Svaka neodmerena i neodabrana reč nije dobrodošla sa stanovišta ljubavi i tolerancije", naveo je sagovornik beogradskog lista.
Nešto drugačije su žene protumačile patrijarhove reči, posebno one koje pomažu ženama žrtvama nasilja.
 
Tako koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za Danas da je bila "potpuno šokirana" kada je videla patrijarhovu izjavu.
 
"Ne mogu da verujem da je patrijarh mogao tako nešto da izgovori. Očekujem neki demanti ili objašnjenje njegove izjave jer ovo je stvarno presedan. Bez obzira na to ko je bio aktuelni patrijarh nikada nisam čula ništa slično. Ako dozvoljavamo da nam ljudi koji su na visokim društvenim položajima, od predsednika države pa nadalje, izgovaraju uvrede i najstrašnije stvari svojim kolegama, novinarima, ostalim ljudima, nazivajući ih hijenima i drugim nazivima, onda je to verovatno dalo podstrek patrijarhu da može i on tako", kaže Stanojević.
 
Ali to nije objašnjenje, nastavlja ista sagovornica, i dodaje da da su patrijarhove reči strašnije i od izjave bilo kog političara.
 
"Ako je SPC u ovoj državi jedna od institucija kojoj se najviše veruje, pa gde smo mi onda? Šta je ovo? O čemu pričamo? Neko sam ko ne može da dođe k sebi otkako je čuo tu izjavu. Očekujem neko objašnjenje", ističe ona.
 
Pita i šta je bio povod i na osnovu čega je to patrijarh rekao, koja je to žena.
 
"Koja je to žena koja se njemu u toj meri zamerila da je zbog toga mogao sve žene da nazove jadnicama i bednicama? Teško možete i u običnom govoru da kažete za nekog da je bednik ili jadnica, a kamoli u javnom govoru od nekoga ko je nešto mnogo bitno u ovoj zemlji. Žene idu u crkvu, mole se. Veruju u Boga. Radim sa ženama. Pa, ko nama u ovoj zemlji predstavlja Boga", zapitala je Stanojević.
Prema njenim rečima, ona sa ženama koje su žrtve nasilja živi u Sigurnoj kući.
 
"One uvek poštuju veru, verske praznike, postove, slave. I onda se ovako nešto desi i postavlja se ozbiljno pitanje šta posle ovoga i kako ćemo posle ovoga? Kako će bilo koja žena sutra da ode u crkvu i obrati se svešteniku? To njegovo mišljenje da li bi trebalo da prihvate i sveštenici? Njima se ispovedamo i kažemo im nešto svoje najintimnije. Ne mogu da verujem", završila je ona.
  • NN

    17.05.2023 15:00
    ženska odbrana
    Nešto zanimljivo se kod nas dešava! Kada bilo ko kaže bilo šta o nekoj ženi,
    opravdano ili neopravdano, odmah skaču borkinje, borbene feministkinje u odbranu, ili, bolje rečeno, u napad! Pa nije svaka kritika femicid, a ne osećaju se sve žene pogođene bilo čijom i bilo kakvom izjavom (da ne bude zabune, nisam ni neki vernik, a žena sam). Po ovom složnom kritikovanju svake reči bi se reklo da među ženama nema jadnica i bednica! Kamo sreće, samo onda bismo živeli u nekom raju, a ne u ovom ljudskom ljudskom društvu, takvom kakvo je, nesavršenom, gde nas ima baš svakakvih! Ne sastoji se od svetaca, pa, nažalost, ni od samo pristojnih običnih ljudi, obiluje i jadnicima i bednicima, ima ih podosta i to u oba pola (onih oduvek postojećim, koje je stvorila majka priroda) a i ovih brojnih novih koje su stvorile borkinje za ženska i ostala prava (oko četrdest kategorija, ako se ne varam, za sad!) Dakle, bilo bi svima lepo kada bi se posvetili objektivnim nevoljama koje imamo - i žene i muškarci, ali onim pravim, ne izmišljenim i naduvanim!
  • @?

    15.05.2023 13:34
    Dajem Vam + na moj komentar "jednostavno je" , i slažem se sa Vama da arogancija vernica i njihovi napadi na druge žene jesu posledica diskriminacije crkve i njihovih slepih sledbenika. Imate pravo da ne podležete i ignorišete takve napade ili reagujete na zdravo-razumski način. Ne budite žrtva onih koji su žrtve dogme.
  • QQ

    15.05.2023 13:10
    @Mastadon
    Da verujete zapravo u to da je normalno i ispravno, ne bi bilo potrebe za svom ovom propagandom i vredjanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija