Društvo

Pješački pohod "Putem prvog progona Srba u BiH"

Pješački pohod "Putem prvog progona Srba u BiH"
Foto: Srna | Pješački pohod "Putem prvog progona Srba u BiH"

BROD - U Brodu je danas obilježena 31 godina od stradanja i progona Srba iz ove lokalne zajednice od hrvatskih oružanih snaga i pripadnika paravojnih muslimansko-hrvatskih jednica.

Tim povodom organizovan je pješački marš "Putem prvog progona Srba u BiH" u znak sjećanja na prvo entičko čišćenje i egzodus srpskog stanovništva sa područja Broda.

Više od 100 Brođana učestvovalo je u pješačkom pohodu od Donjeg Klakara do lokaliteta Lipa, gdje je zaustavljena neprijateljska ofanziva i stvoreni uslovi za operaciju "Koridor", prenosi Srna.

Njima se pridružilo i nekoliko desetina maratonaca i biciklista koji su prešli put od Trga Patrijarha Pavla do crkve Svetog Jovana Vladimira na Lipi, gdje je služen paratos i položeni vijenci.

Organizatori obilježavanja i marša je Boračka organizacija i opština Brod.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je da pješački marš predstavlja izraz poštovanja prema žrtvama, a istovremeno i nastojanje da se u kolektivno pamćenje srpskog naroda usadi sjećanje šta se dešavalo 1992. godine i kako se većina Brođana spasila.

"Mi danas pohodimo put spasa, a pokazuje se da ni kišovito vrijeme ne može da nas pokoleba u naumu da njegujemo sjećanje na poginule i tragediju koja je zadesila naš narod", rekao je Vidić.

On je istakao da ga raduje učešće u maršu velikog broja mladih koji su zalog za budućnost da se ovako nešto ne bi zaboravilo.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da su 12. maja 1992. godine pripadnici Vojske Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije protjerali sve Srbe sa području brodske opštine, a njihovu imovinu opljačkali i spalili.

"Naš narod se ovim putem spasa rasuo po cijeloj Republici Srpskoj, a najveći broj je utočište našao u Semberiji. Nakon formiranja Brodskog bataljona 2. jula 1992. godine, vojno sposobni se vraćaju u jedinice, a pet mjeseci nakon okupacije Vojska Republike Srpske oslobodila je Brod", rekao je Vidić.

Demobilisanom borcu Vojske Republike Srpske Radi Zariću pohod na Lipu, nakon 31 godinu od pogroma i progona, budi teška sjećanja.

"Za vrijeme egzodusa bilo je vrlo teško, posebno mojoj porodici, jer mi je dok smo se povlačili umrla majka. Podsjetila se na Drugi svjetski rat kada joj je 39 članova familije zaklano. I sada naviru teška sjećanja na najtužniji dan kada smo morali napustiti ognjišta i rodno mjesto", rekao je Zarić.

Učesnici pohoda položili su cvijeće na mostu u Donjem Klakaru i tako počast poginulim srpskim borcima Radovanu Radovanoviću i Mili Steviću, a potom su se kod spomen-obilježja u Gornjem Klakaru i Gornjim Vrelima poklonili sjenima poginulih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije