Nedelja, 14.05.2023.

14:51

Olujni udari, grmljavina, grad... A stiže i prljava kiša sa peskom iz Sahare

Prema najavama meteorologa i u narednim danima očekuje nas promenljivo i nestabilno vreme.

Izvor: Blic

Olujni udari, grmljavina, grad... A stiže i prljava kiša sa peskom iz Sahare
Foto: B92.net

To se posebno odnosi na dane od nedelje do četvrtka kada se očekuju obilne padavine.

I prema najavama RHMZ i u narednih nedelju dana očekuje se umereno do potpuno oblačno sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u nedelju i početkom naredne nedelje i sa uslovima za lokalno obilne padavine.

U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno sa udarima olujne jačine, naročito na jugu Banata i u donjem Podunavlju, koji će u utorak biti u slabljenju i skretanju na zapadni pravac.

Prljava kiša iz Sahare

Ovakva sinoptička situacija, kako za Telegraf piše meteorolog Đorđe Đurić, usloviće do Srbije priliv nešto toplije vazdušne mase, ali zajedno sa južnim strujanjem očekuje se i dolazak velike količine čestica peska iz Sahare.

S obzirom na to da će pesak iz Sahare prelaziti preko Sredozemnog mora, na svom putu ka Balkanu i Srbiju pokupiće i dosta vlage, pa se od ponedeljka do srede očekuju se kiša i pljuskovi, ali sa česticama pustinjskog peska iz sa severa Afrike.

Dakle, kiša će biti "prljava", a atmosfera od peska zamućena, tako da je preporučljivo da narednih dana ne perete svoja vozila, piše Đurić.

Inače, ova pojava potpuno je uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji, ali je retka za ovo doba godine, kao i košava koja duva ovih dana.

Najveća koncentracija čestica pustinjskog peska očekuje se tokom utorka, a tog dana očekuju se i olujni udari jugostočnog vetra, na jugu Banata i do 100 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: