Linkovi

UN: Ne postoji "plan B" ukoliko se Rusija povuče iz crnomorskog sporazuma o žitu


ARHIVA - Radnik tovari žito u luci u Izmailu, u Ukrajini, 26. aprila 2023.
ARHIVA - Radnik tovari žito u luci u Izmailu, u Ukrajini, 26. aprila 2023.

Ujedinjene nacije su saopštile da nemaju rezervni plan ako se Rusija povuče iz sporazuma koji Ukrajini omogućava da izvozi žito na međunarodna tržišta i koji je pomogao Moskvi da olakša svoj izvoz žitarica i đubriva.

"Ne postoji plan B za Crno more", rekao je portparol UN Stefan Dižarik odgovarajući na pitanja o tome šta će se dogoditi ako Rusija ispuni pretnje da će se povući iz sporazuma 18. maja.

"Postoji Crno more. Ne možemo da pomerimo luke. Ne možemo da pomerimo more. Ne možemo da pomerimo Bosfor".

Otkako je potpisana 22. jula u Istanbulu, Crnomorska inicijativa za žito je omogućila siguran izvoz više od 30 miliona metričkih tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz tri crnomorske luke u Ukrajini na globalna tržišta.

ARHIVA - Brodovi čekaju na ispekciju u sklopu Crnomorske inicijative za žito, na južnom sidrištvu u Bosforu, Istanbul, Turska, 11. decembra 2022.
ARHIVA - Brodovi čekaju na ispekciju u sklopu Crnomorske inicijative za žito, na južnom sidrištvu u Bosforu, Istanbul, Turska, 11. decembra 2022.

Odgovarajući Memorandum o razumevanju između Rusije i Ujedinjenih nacija napravio je prodor u ublažavanju zabrinutosti banaka, osiguravača, špeditera i drugih aktera iz privatnog sektora u vezi sa poslovanjem sa Rusijom. Ali Moskva se više puta žalila da nema dovoljno koristi od sporazuma.

Moskva brani "nacionalne interese Rusije, njene poljoprivredne proizvođače, proizvođače đubriva", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin. "Inicijativu koja donosi jednostrane koristi teško da mogu svi prepoznati i potvrditi".

Međutim, američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je novinarima u četvrtak: "Rusija izvozi sasvim dobro. Izvozi žito i đubrivo na istim nivoima, ako ne i više, nego pre invazije u punom obimu".

"Ruske pretnje su u vezi sa novcem i moći. Što više Rusija opstruira ukrajinski izvoz, cene su sve veće, a uz dobro kretanje ruskog izvoza, oni ostvaruju veći profit", rekla je ona.

Rusija je takođe putem sporazuma prisilila ukrajinski izvoz žitarica na usporavanje, kočeći obavezne inspekcije brodova.

Podaci Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) sa sedištem u Istanbulu, koji nadgleda inspekcije, pokazuju da su inspekcije brodova koji su krenuli u Ukrajinu i napustili zemlju značajno opali sa vrhunca u oktobru od 4,4 ulaznih inspekcija dnevno i 6,3 odlaznih, na 1,4 ulaznih i 1,5 odlaznih dnevnih inspekcija do sada u maju.

"U klasičnom obliku, Rusi se igraju sa procedurama u Inicijativi za crnomorsko žito", rekao je ambasador Džim O’Brajen, koji vodi Kancelariju za koordinaciju sankcija Stejt departmenta. "Ono što su uradili je da nisu dozvolili da se brodovi registruju, a zatim ih ne pregledaju".

Arhiva - Brodovi-silosi na doku u luci Mombasa, Kenija, 26. novembra 2022. Plovilo je stiglo sa 53.300 tona žita putem Crnomorske inicijative za žito, spoazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine.
Arhiva - Brodovi-silosi na doku u luci Mombasa, Kenija, 26. novembra 2022. Plovilo je stiglo sa 53.300 tona žita putem Crnomorske inicijative za žito, spoazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine.

JCC saopštava da trenutno u turskim vodama ima 26 odlaznih brodova sa više od milion metričkih tona žitarica i prehrambenih proizvoda. Ukrajinci su ih obavestili da još 62 čekaju da pređu u ukrajinske luke radi prikupljanja izvoza.

U četvrtak su se četiri strane u sporazumu — Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije — sastale u Istanbulu da razgovaraju o budućnosti sporazuma o žitu.

Ujedinjene nacije su naglasile važnost Crnomorske inicijative za žito kako bi globalne cene hrane bile stabilne i hrana bila dostupna i pristupačna, posebno za najsiromašnije zemlje. Više od polovine ukrajinskog žitarica izvezenog putem sporazuma otišlo je u zemlje u razvoju.

"Jasno je da ako ova inicijativa ne može da se nastavi, ako njen paket ne može da se nastavi, da će to će imati negativan uticaj na globalnu bezbednost hrane, na globalne cene hrane", rekao je novinarima portparol UN Dužarik. "Važno je da svi koji su uključeni u ovo, direktno ili na periferiji, ispunjavaju svoje obaveze".

XS
SM
MD
LG