Dostupni linkovi

U akciji razoružavanja u Srbiji prikupljeno preko 9.400 komada oružja


Policija na mestu masovnog ubistva u selu Dubona u blizini Mladenovca, 5. maj 2023.
Policija na mestu masovnog ubistva u selu Dubona u blizini Mladenovca, 5. maj 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio 12. maja da je policija prikupila više od 9.400 komada oružja, u akciji razoružavanja koju sprovodi policija.

Poziv građanima Srbije da u policiji predaju nelegalno i legalno oružje, upućen je nakon što su se u Srbiji dogodila dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 17, a ranjena 21 osoba.

"Uspeli smo da u akciji prikupljanja nelegalnog i legalnog oružja prikupimo 9,401 komad naoružanja, preko 460 hiljada metaka različitog kalibra i 884 minsko-eksplozivna sredstva, od toga 711 bombi i zolja - ručnih raketnih bacača za jednokratnu upotrebu", rekao je Vučić.

On je dodao da "niko neće trpeti nikakve posledice zbog predaje nelegalnog naoružanja".

Kako je naveo, akcija razoružavanja će biti "dugoročna" i na njoj se neće stati.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.

U selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, napadač je 4. maja ubio osam osoba i ranio 14.

Kako je rekao Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić je 11. maja imala sastanak sa predstavnicima Saveta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

"Svih njihovih sedam zahteva ili ispunjavamo, ili realizacija počinje, ili smo u potpunosti spremni da ispunimo. Smatramo da su razumni, racionalni, i da je neophodno da se sve stvari razjasne i da vidimo kako ubuduće možemo da pomognemo našoj deci", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će u Srbiju doći svetski stručnjaci, iz Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i UNICEF-a, koji će, zajedno sa domaćim stručnjacima, raditi na psihološkoj podršci deci i roditeljima.

Dodao je i da će Srbija u narednom periodu ulagati u zapošljavanje psihologa i stručnjaka za mentalno zdravlje.

Vučić je ocenio da je zadovoljan akcijom slanja policajaca u škole, u cilju pojačanja mera bezbednosti.

"Verujem da je to bio dobar put", dodao je on i najavio dodatno zapošljavanje policajaca.

"Sprečićemo 80 posto vršnjačkog nasilja, nasilje nad nastavnim osobljem, svi će se osećati mnogo sigurnije. Ako se i desi incident, biće mnogo lakše kažnjiv nego do sad", izjavio je Vučić.

Preneo je i da je predsednik parlamenta Vladimir Orlić imao sastanke sa predstavnicima poslaničkih grupa i da je pristao da se održe sednice i formiraju radna tela, povodom tragičnih događaja od 3. i 4. maja.

"Hoćete rasprave o smenama ministara, može, šta god hoćete. Samo nisam siguran da su svi spremni na kolektivnu ostavku vlade", ocenio je on.

Na pitanje novinara zašto nije otišao u školu "Vladislav Ribnikar", Vučić je odgovorio da je išao u crkvu da zapali sveće za žrtve u masovnim ubistvima, ali da nije vodio kamere da ga slikaju.

"Svakome sam uputio saučešće istog trenutka", dodao je.

Za 12. maj, opozicija je u Beogradu najavila još jedan protest, kojim traži reakciju vlasti na masovna ubistva koja su se dogodila 3. i 4. maja. Pred vlast su izneli zahteve i dali rok do 12. maja da budu ispunjeni.

Najavljeno je da će nakon skupa kod parlamenta, demonstranti uputiti ka mostu Gazela gde će blokirati saobraćaj.

Govoreći o najavljenom protestu, Vučić je rekao je da ne razume odakle pravo nekome "da blokira normalan život svim drugim ljudima".

"Iz političkih razloga, kao predsednik Srbije, imam protiv toga jer time maltretirate građane...Ako mislite da će policija da vam pomaže postavljanjem kordona ili ne znam čega – neće, dok životi građana ne budu ugroženi. Vi svoj posao, maltretirajte ljude koliko god hoćete, da narod vidi da uživate u maltretiranju građana", izjavio je Vučić.

'Ne želim da živim u nasilju': Hiljade građana na protestima u Srbiji nakon masovnih pucnjava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Organizatori protesta, pored ostalog, traže zaustavljanje promovisanja nasilja u medijima i javnom prostoru.

Oni zahtevaju i smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje.

Upućen je i zahtev za oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i hitno ukidanje programa koji "promovišu nasilje, nemoral i agresiju", poput rijaliti programa.

Od vlasti su zatražene i smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Organizatori protesta iz redova opozicije zatražili su i hitnu sednicu Skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Hiljade građana učestvovale su na prvom protestu u Beogradu 8. maja, a skupovi su održani i u drugim gradovima, među kojima su Novi Sad i Niš.

XS
SM
MD
LG