mobilni telefoniFoto: Pixabay/Markus Winkler

Osnovna škola „Mur“, u istoimenom prigradskom novopazarskom naselju, prva je od 15 osnovnih škola, donela odluku da, u toku trajanja nastave, zabrani upotrebu mobilnih telefona učenicima i nastavnicima.

Inicijativu Tima za prevenciju nasilja, podržali su uprava i Savet roditelja te škole. I, odluka je, pre petnaestak dana, stupila na snagu.

U školi kažu da je „telefonska kriza“ među đacima trajala samo nekoliko dana. Svi su se navikli na „život bez telefona“ i okrenuli druženjima.

U drugim školama, još razmišljaju kako da izađu na kraj sa učeničkim mobilnim telefonima, koji su označeni kao jedan od razloga otuđenjima među đacima i povoda za vrđnjačko naselje.

Profesorka OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, koja je želela da ostane anonima, kaže da u toj školi nema „zvanične zabrane korišćenja mobilnih telefona u toku nastave“, već je to dogovor između predavača.

-Na početku svakog časa, deca na katedru „odlažu“ svoje telefone. Kad se čas završi, uzimaju svoje telefone, koji se koriste, u toku časa, samo ako nastavna jedinica „zahteva“ upotrebu interneta. Takva predavanja su retka – objašnjava profesorka.

„Oduzimanje“ telefona za vreme trajanja nastave ima smisla, ocenjuje direktor OŠ „Bratstvo“ Dejan Kulundžić.

-Ta odluka može lakše da se sprovodi u školama, koje imaju 600 – 700 đaka, ali je znatno teža tamo gde ima 1.800, kakva je škola „Bratstvo“ – objašnjava Kulundžić i dodaje da „razmišljaju o pravcima delovanja disciplinovanja svojih đaka, jer smanjenje ocena iz vladanja, kod jedne grupe đaka, nema efekta“.

Kulundžić ističe da sve mere, koje budu donete u njegovoj školi, primenjivaće se od početka nove školske godine. Biće usklađene sa novim zakonskim odredbama, koje treba da uđu u skupštinsku proceduru i vrlo brzo da budu usvojene, na predlog Ministarstva prosvete.

Aktiv direktora osnovnih škola u Novom Pazaru, nije još razgovarao o preduzimanju mera, kojim bi se rešili ovi problemi.

Direktor OŠ „Bratstvo“ kaže da, u poslednje vreme, uglavnom se razgovara o nasilju u školama i njegovom sprečavanju, a skoro da nema priče o unapređenju kvaliteta nastave i načinima da se učenici motivišu i budu skoncentrovaniji na učenje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari