VIDEO: Redak japanski viski dostigao cenu od 50.000 dolara za set od tri boce

Nema ničega za čim kolekcionari viskija tako žude kao što je prašnjava boca retkog viskija iz neke sada ugašene destilerije.
Dekantā je porodična kompanija sa sedištem u Japanu čija je misija deljenje visokokvalitetnog japanskog viskija sa svetom dok stalno tragaju za novim viskijima koje bi doneli na japansko tržište.
Ova kompanija se nedavno udružila s Dejvidom Stenlijem Hevetom, umetnikom koji živi u Japanu, kako bi stvorili najnoviju kolekciju izuzetno retkih Karuizawa single malt viskija pod nazivom "Acclaim - The Karuizawa Whisky Stage".
Najređi viski na svetu
 
Destilerija Karuizava bila je japanska destilerija viskija smeštena u Mijoti, gradu na južnim padinama aktivnog vulkana Asama. Osnovana 1955. godine, bila je najmanja destilerija u Japanu.
 
Zatvorena već više od dve decenije, ova stara destilerija beleži sve veće interesovanje za svojim single malt viskijem, kojeg je sve manje. Preostala zaliha iz destilerije je kupljena, rebrendirana i puštena u prodaju kao serija luksuznih viskija. Neki od tih viskija se često nazivaju i najređim na svetu.
 
Spoj luksuznog viskija i tradicionalne umetnosti
 
Sada je Dekantā predstavila novu kolekciju viskija koji su proizvedeni u destileriji Karuizava tokom berbi iz 1999. i 2000. godine. Set od tri boce različitih Karuizava viskija smešten je unutar prekrasno izrađenog ormarića koji sadrži slojeve 24-karatnog zlata i pažljivo ukrašene boce, koje je ručno oslikao Hevet.
Hevet već 30 godina živi u Japanu i obučavao se kod japanskih majstora lončara, izrađivača sita i slikara. Najpoznatiji je po svojoj upotrebi zlatnih listića, a oslikao je tavanice drevnih šintoističkih hramova i radio projekte za američku ambasadu u Tokiju, Ric-Karlton i Okura Hotel, između ostalih.
 
 
Ova kolekcija predstavlja teme koje su prisutne kroz Hevetova prethodna dela, slaveći kodeks samuraja i japansku borilačku istoriju i prikazujući hrabrost, čast i disciplinu.
 
Ovo ekskluzivno izdanje sastoji se od samo 50 kompleta, a svaki komplet sadrži tri boce viskija različitih profila. Dostupni su isključivo na sajtu kompanije Dekantā po ceni od 50.000 dolara (45.307 evra). 

Teme

viski
  • JK

    11.05.2023 09:00
    Kada ti je vec drugi kadar sipanje viskija preko leda - piši propalo. Viski se pije na sobnoj temperaturi. Slazem se sa prethodnikom - fensi budalastina.
  • ombre

    11.05.2023 08:38
    ej
    pa svi su retki, nisam čuo da postoju gust viski :)
  • Slobodan

    11.05.2023 07:29
    samo originalna flasa...
    mislim da kolekcionari kupuju stare viskije u originalnim flasama...
    ovo je neka fensi budalastina..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće