Dostupni linkovi

Rusija prisilno 'evakuira' zaposlenike ukrajinske nuklearke Zaporižja


Zaporižja, najveća europska nuklearna elektrana.
Zaporižja, najveća europska nuklearna elektrana.

Enerhoatom, operater ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, upozorio je da Rusija planira prisilno "evakuirati" oko 3.100 zaposlenika najveće europske nuklearne elektrane, koja se već suočava s "katastrofalnim nedostatkom kvalificiranog osoblja".

Enerhoatom je u srijedu izvijestio da će 2.700 zaposlenika, koji su potpisali ugovore s predstavnicima ruskih nadležnih vlasti, biti premješteno iz grada Enerhodara, u blizini elektrane, kojeg je okupirala ruska vojska nakon što je Moskva u veljači prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Operater ukrajinske nuklearke je naveo da je Rusija pokazala "nesposobnost" u radu postrojenje te da će evakuacija tako velikog broja zaposlenika utjecati na sigurnost samog pogona, čak i u trenutnom režimu gašenja.

Enerhoatom je rekao da radi na okupljanju stručnjaka koji će raditi u elektrani nakon što Ukrajina povrati kontrolu na regijom Zaporižja u kojoj se nalazi istoimena nuklearka.

Stožer ukrajinskih Oružanih snaga izvijestio je u srijedu da su ruske trupe započele evakuaciju članova obitelji zaposlenika elektrane.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nedavno je rekao kako je "krajnje zabrinut" jer su ukrajinske snage pojačale granatiranje kako bi protjerale rusku vojsku u blizini glavnog grada regije Zaporižja, grada Zaporižja, koji je okupiran na početku sada već 14-mjesečne ruske invazije.

"Opća situacija u području u blizini nuklearke Zaporižja postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna", rekao je Grossi.

"Veoma sam zabrinut zbog vrlo realne sigurnosti nuklearke", dodao je.

Operater ruske nuklearne elektrane Rosenergoatom naveo je u utorak da nije bilo promjena u radu elektrane Zaporižja i da je situacija "stabilno napeta".

Otkako su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu, Moskva i Kijev se međusobno optužuju da su gađale elektranu.

Reaktori u postrojenju koji je podignut uz vrijeme Sovjetskog Saveza, isključeni su, a ako dođe do prekida napajanja rashladnih sustava elektrane, postoji rizik od pregrijavanja nuklearnog goriva.

Nuklearka je nekoliko puta od ruske invazije bila prisiljena raditi na pomoćnim generatorima.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG