Poverenik: Policijske uprave u Užicu i Kikindi samoinicijativno slale zahteve školama za pravljenje spiskova dece 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, “bez odlaganja sproveo postupak vanrednog inspekcijskog nadzora prema Ministarstvu prosvete i Ministarstvu unutrašnjih poslova, zbog zahteva pojedinih policijskih uprava da se po školama prave spiskovi dece sa “problematičnim” ponašanjem.

Kako navode u službi poverenika, utvrđeno je da su školske uprave Grada Užica i Grada Kikinda dobile dopis policijskih uprava tih gradova, ali da nisu pravile takve spiskove, niti su iste dostavljale MUP-u, jer bi to bilo u suprotnosti sa zakonom propisanim procedurama.

Poverenik navodi da je Ministarstvo prosvete uputilo direktivu školama da se ne dostavljaju nikakvi podaci MUP-u po predmetnom dopisu, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izdalo direktivu za postupanje policijskih uprava u navedenom smislu, već da su lokalne policijske uprave u Užicu i Kikindi samoinicijativno slale predmetne dopise.

Podsetimo, državni sekretar u MUP-a Željko Brkić potvrdio je da su policijske uprave u Užicu i Kikindi poslale dopis školama u kojima se traži da se sastave spiskovi problematične i asocijalne dece koja su u riziku od nasilja, bilo kao žrtve ili da ga izvršavaju i izvinio se građanima zbog toga.

„Nikakav nalog slične vrste nije došao od MUP-a…U samom tekstu dopisa vidi se da je on motivisan dobrim namerama, u pozadini je želja policijskih službenika da se učini sve da se podigne bezbednost učenika i nastavnog osoblja. U toj želji učinjen je nesmotren potez, traženo je da se dostave podaci za koje MUP nema ovlašćenja da ih pribavlja“, rekao je Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari