Dostupni linkovi

MUP Srbije se izvinio zbog dopisa školama za spiskove učenika


Policajac na ulazu u Treću gimnaziju u Beogradu, maj 2023.
Policajac na ulazu u Treću gimnaziju u Beogradu, maj 2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije se izvinilo zbog dopisa koji su dve policijske uprave poslale školama u kojima se traži da se sastave spiskovi "problematične i asocijalne dece u riziku od nasilja, bilo kao žrtve ili da ga izvršavaju".

"Želim da se izvinim svima onima koji su se osetili uznemireno zbog ovakvog dopisa i da im poručim da nemaju obavezu da na njega odgovaraju, niti će ovakvi dopisi više stizati bilo kojoj školskoj upravi", naglasio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić u saopštenju 10. maja.

Potvrdio je da su poslani dopisi da se dostave podaci za koje MUP nema ovlašćenja, ali je dodao da takvu instrukciju nisu dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nikakav takav nalog nije došao od strane Ministarstva unutrašnjih poslova. Kao što ste mogli da vidite u tekstu dopisa, on je motivisan dobrim namerama i njegova pozadina je želja naših policijskih službenika da urade sve što je u njihovoj moći da se bezbednost učenika i nastavnika podigne na što viši nivo", naveo je Brkić.

Na društvenim mrežama su se ranije pojavili dopisi policijskih uprava u kojima se od škola traži da sastave spiskove "problematične" i asocijalne dece. Spisak je trebalo da posluži kao osnova za dalje aktivnosti.

Nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji 3. i 4. maja, od kojih je jedno u osnovnoj školi u Beogradu, Vlada Srbije je donela vanredne mere zaštite.

Među njima je i raspoređivanje policije u svih 1.800 škola širom Srbije.

Prema rečima Brkića, 3.500 hiljade policajaca ostaće u školama do kraja ove i u narednoj školskoj godini.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u sredu u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.

U selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, napadač je u četvrtak ubio osam osoba i ranio 14.

XS
SM
MD
LG