Svet

Sreda, 10.05.2023.

08:57

Repriza 2008? Vlada strah

Skoro polovina Amerikanaca strahuje za novac na bankovnim računima zbog aktuelniih previranja u američkom bankovnom sistemu, kao i u finansijskoj krizi u 2008.

Izvor: Poslovni dnevnik

Repriza 2008? Vlada strah
Ilustracija: Shutterstock/perfectlab

Kako pokazuje istraživanje Galupa, ukupno 48 posto ispitanika strahuje za svoj novac, uključujući 19 posto "jako zabrinutih". Oko 30 posto ispitanika "nije previše zabrinuto", a 20 posto "uopšte" ne brine za novac koji su položili na bankovne račune.

Anketa je pokazala jaz između ispitanika s fakultetskom diplomom i onih bez diplome. Tako je zabrinutost za novac na bankovnom računu izrazilo čak 54 posto Amerikanaca bez diplome i njih 36 posto s diplomom, prenosi Poslovni dnevnik.

Strah od gubitka novca muči otprilike svakog drugog ispitanika koji živi u domaćinstvu s godišinjim primanjima do 100 hiljada dolara. U kategoriji s višim primanjima zabrinutost je izrazilo njih 40 posto.

Galup nagađa da su građani s nižim primanjima i oni bez fakultetske diplome možda zabrinuti zato što ne znaju da depozite do 250 hiljada dolara osigurava Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC).

Drugi mogući razlog je možda nezadovoljstvo aktuelnom administracijom ili stanjem u američkoj ekonomiji, napominju. Galup je prošli put merio zabrinutost Amerikanaca za novac na bankovnim računima 2008. godine, na vrhuncu finansijske krize, uz vrlo slične rezultate.

Tako je u anketi sprovedenoj u septembru 2008. godine 45 posto Amerikanaca navelo da strahuje za bezbednost novčanih depozita. Aktuelna anketa sprovedena je od 3. do 25. aprila, nakon sloma banke Silicijumske doline i Signačer banke, ali pre propasti Prve republičke.

Pročitajte više:

Razdor u SAD: Sprema se ekonomski haos?

Finansijska katastrofa: Amerikanci igraju ruski rulet – poznato kada kasa ostaje bez novca

Americi za 30 dana preti apokalipsa, ceo svet će patiti: "Najveća greška u istoriji"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

17 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: