Почетна > Србија
Србија

Изабрани чланови Високог савета судства и Високог савета тужилаштва

На данашњој седници у Народној скупштини Србије изабрана су три члана Високог савета судства и четири члана Високог савета тужилаштва из реда истакнутих правника.
Фото: WikimediaCommons/Rasho

За чланове Високог савета судства изабрани су: Срђан Стефановић, Никола Бодирога и Јелена Вучковић, док су за чланове Високог савета тужилаштва изабрани: Мирослав Ђорђевић, Предраг Ћетковић, Јелена Глушица и Владимир Симић.

Другом седницом Комисије за избор члана Високог савета судства и Високог савета тужилаштва преседавао је председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, наводи се у саопштењу Народне скупштине.

Чланови су изабрани након што је Комисија размотрила пријаве свих кандидата који испуњавају услове за избор чланова Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, а које је Комисији доставио Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Народне скупштине.

Након јавног гласања и појединачног изјашњавања чланова Комисије о предложеним кандидатима, Комисија је донела Одлуку о избору три члана Високог савета судства и Одлуку о избору четири члана Високог савета тужилаштва.

Новим правосудним законима је прописано да ће ВС С цинити четири истакнута правника, шест изборних чланова из реда судија, као и председник Касационог суда, а чланови ће између себе бирати преседаванућег.

Са друге стране чланови ВСТ ће поред министра правде, бити врховни јавни тужилац, пет тужилаца које бирају јавна тужилаштва и четири истакнута правника, а врховни тужилац ће бити и председник ВСТ.

Od danas u svim školama prisustvo policije,po dva policajca u školama u Beogradu

Преузмите андроид апликацију.