Mnogi pogrešno zaustavljaju krvarenje iz nosa: Pazite se

Sigurno vam se u nekom trenutku života desilo da krvarite iz nosa, a mnogi reaguju tako da u tome trenutku odmah zabace glavu unatrag kako bi sprečili krv da teče niz lice. Međutim, lekari upozoravaju da je to pogrešno i može uzrokovati više štete nego koristi, donosi Dejli star.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 07.05.2023.

21:42

Mnogi pogrešno zaustavljaju krvarenje iz nosa: Pazite se
Foto: Arkom Suvarnasiri/Shutterstock

"Ako krvarite iz nosa, nikada nemojte zabacivati glavu unatrag. Tada vam krv curi niz zadni deo grla i onda ćete je progutati, a možete se i ugušiti'', napominje lekar Sam Gali. Umesto toga, Gali preporučuje da nagnemo lice napred i pritisnemo nos.

Iako krvarenje iz nosa obično nije razlog za brigu, lekari savetuju da potražimo pomoć ako krvarenje iz nosa traje duže od 15 minuta ili je vidljivo preobilno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: