Dostupni linkovi

IAEA zabrinuta zbog evakuacija oko nuklearne elektrane Zaporožje


Poseta delegacije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje krajem marta 2023.
Poseta delegacije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje krajem marta 2023.

Šef nadzornog tela Ujedinjenih nacija za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko nuklearne stanice Zaporožje postala "potencijalno opasna" pošto su zvaničnici koje je postavila Moskva počeli da evakuišu ljude iz obližnjih područja.

Rafael Grosi (Grossi), generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pozvao je na mere da se obezbedi bezbedan rad najveće nuklearne elektrane u Evropi, pošto su evakuacije u toku u obližnjem gradu Enerhodar.

"Opšta situacija u oblasti u blizini nuklearne elektrane Zaporožje postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna", rekao je Grosi prema saopštenju na sajtu agencije.


"Izuzetno sam zabrinut zbog veoma stvarnih rizika za nuklearnu bezbednost sa kojom se elektrana suočava. Moramo da delujemo sada da sprečimo pretnju od ozbiljne nuklearne nesreće i njene povezane posledice po stanovništvo i životnu sredinu.“

Grosi je rekao da su, dok operativno osoblje fabrike ostaje na lokaciji, uslovi za druge članove osoblja i njihove porodice "sve napetiji".

'Izazivanje panike'

Rusija je izazvala paniku pozivom na evakuaciju stanovništva nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje, izjavio je u nedelju, 7. maja ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov za BBC.

Prema njemu, Rusija je poručila ljudima da napuste 18 naselja u regionu Zaporožja, uključujući Enerhodar u blizini fabrike, uoči očekivane ofanzive Kijeva.

Fedorov je rekao da se čekalo oko pet sati da hiljade automobila u kolonama napuste grad.

Fedorov, gradonačelnik u egzilu, naveo je da u prodavnicama u evakuisanim oblastima nestalo robe i lekova.

Guverner dela ukrajinskog regiona Zaporožja koji je pod kontrolom Moskve objavio je u petak da je naredio evakuaciju sela u blizini linije fronta pošto je granatiranje u tom području pojačano poslednjih dana.

Očekuje se da će ukrajinska prolećna kontraofanziva protiv ruskih snaga verovatno zahvatiti region Zaporožja, čije je oko 80 odsto teritorije pod kontrolom Rusije.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u nedelju da se stanovnici evakuišu u pravcu Berdjanska i Primorska na obali Azovskog mora.

Ruske snage su zauzele fabriku u Zaporožju nekoliko dana nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na svog suseda u februaru 2022.

Grosi je poslednji put posetio stanicu Zaporožje, najveću evropsku nuklearnu elektranu, u martu, kao deo napora da razgovara sa obema stranama kako bi se postigao sporazum o zaštitnim merama da se osigura bezbedan rad elektrane.

On je više puta upozoravao na opasnosti vojnih operacija oko fabrike.

Fabrika se nalazi u delu tog regiona pod ruskom kontrolom, a veliki broj zaposlenih koji njome upravlja živi u Enerhodaru na južnoj obali reke Dnjepar.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG