Predsednički kandidat krajnje desnice u Paragvaju uživo prenosio svoje hapšenje 1National Crusade Party presidential candidate Paraguayo Cubas, center left, sits next to police Sub Commissioner Baldomero Jorgge, outside the Specialized Group building where Cubas is being held, in Asuncion, Paraguay, Friday, May 5, 2023. Paraguayan police on Friday, detained Cubas, a far-right populist who came in third in Sunday’s presidential election and encouraged his supporters to protest over his unsubstantiated claims that the vote was marred by fraud.(AP Photo/Fernando Romero)

Paragvajska policija uhapsila je krajnje desničarkskog političara Paragvaja Kubasa koji je pristalice pozvao da protestom isprave krađu na predsedničkim izborima na kojima je on u nedelju bio treći.

Kubas, iz „Nacionalne krstaške partije“ (National Crusade Party) je pritvoren po nalogu državnog tužioca koji ga tereti za kršenje mira, saopštila je policija.

Kubas je videom na Fejsbuku prenosio kada je po njega policija došla ispred njegovog hotela u San Lorensu.

On je u policijsko vozilo ušao ne pružajući otpor i nastavio da prenosi razgovor s policajcima.

„Sada vidite da sam u zatvoru. Svi kriminalci u ovoj zemlji treba da budu vezani lisicama kao Paragvaj Kubas“, rekao je on ironično o sebi.

Kubas je na predsedničkim izborima u nedelju osvojio 23 odsto glasova i potom pozvao pristalice i predvodio proteste koji su doveli do sukoba s policijom, uglavnom ispred izbornog suda u Asunsionu.

Najmanje 208 osoba privedeno je „zbog remećenja javnog mira i drugih kažnjivih dela tokom demonstracija“, saopštila je policija u četvrtak.

Organizacija američkih država, koja je rasporedila posmatračku misiju za izbore, saopštila je u utorak da „nema razloga da se sumnja u rezultat“ prebrojavanja glasova.

Santjago Penja iz Partije Kolorado koja je dugo na vlasti, lako je sa 43 odsto glasova pobedio na predsedničkim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari