Borbe u Sudanu: Zaraćene strane spremaju pregovore o Saudijskoj Arabiji 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Marwan Ali, File)

Saudijska Arabija će u subotu biti domaćin prvih razgovora licem u lice između zaraćenih vojski u Sudanu, nakon što je nekoliko prekida vatre prekinuto, prenosi BBC.

U zajedničkom saopštenju SAD i Saudijske Arabije pozdravljen je početak „pregovaračkih razgovora” u Džedi između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF). Izveštaji u petak govorili su o nastavku sukoba u Kartumu.

Sudanska vojska kaže da je cilj pregovora rešavanje humanitarnih pitanja.

Nije bilo zvaničnog komentara RSF-a.

Vojska je potvrdila da je poslala izaslanike u Džedu da se uključe u pregovore, na koje su se zalagale UN i humanitarne agencije, suočene sa teškom humanitarnom krizom u Sudanu.

Skoro tri sedmice teških borbi poginule su stotine ljudi i raseljeno skoro 450.000 civila. Od tog ukupnog broja, kaže Međunarodna organizacija za migracije, više od 115.000 je potražilo utočište u susednim zemljama.

Komandant sudanske vojske general Abdel Fatah al-Burhan – de fakto sudanski predsednik – vodi ogorčenu borbu za vlast sa liderom RSF-a generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, poznatijim kao Hemedti.

U saopštenju vlada SAD i Saudijske Arabije navodi se da „pozivaju obe strane da uzmu u obzir interese sudanske nacije i njenog naroda i aktivno se angažuju u pregovorima o prekidu vatre i okončanju sukoba, što će poštedeti patnje sudanskog naroda i obezbediti dostupnost humanitarne pomoći pogođenim područjima“.

U zajedničkom saopštenju se takođe izražava nada u „prošireni pregovarački proces koji bi trebalo da uključi angažman sa svim sudanskim stranama“.

Portparol Unicefa, Džejms Elder, rekao je da je samo u prvih 11 dana sukoba poginulo oko 190 dece i ranjeno 1.700 – a te brojke su samo iz zdravstvenih ustanova u Kartumu i Darfuru. „Realnost će verovatno biti mnogo gora“, rekao je on.

Intenzitet borbi sprečio je da prođu preko potrebne isporuke pomoći.

Do sada su general Burhan i Hemedti, koji su predvodili arapsku miliciju u brutalnom sukobu u Darfuru, pokazali malo spremnosti da postignu mirovno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari