Nabavka borbenih aviona za Srbiju: Nemamo izbora da Rafale platimo skuplje i od Katara?

20. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

17. maj 2024

[GLEDALI SMO I OCENJUJEMO] „Masters of the air“ – očekivano i veličanstveno!

16. maj 2024

Grčka u skorije vreme naručuje dodatne Rafale, na prodaju nudi 108 borbenih aviona

15. maj 2024

Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

15. maj 2024

Aero-klub Otočac restaurirao spoljni izgled svog C-47B nakon što je 47 godina bio izložen elementima

14. maj 2024

[REPORTAŽA] AIRVG 2024: Petokrake, premijera i oproštaj pred penziju

13. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci koriste besposadne čamce naoružane improvizovanim lanserima raketa vazduh-vazduh, raketne sisteme PVO Patriot Ukrajini želi da pošalje i Rumunija

10. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije prvi put na aeromitingu RIAT, prvi put u inostranstvu sa novim vazduhoplovom

10. maj 2024

Srpsko RV i PVO javno prikazalo novi sistem za elektronsko ratovanje u okviru modernizacije aviona MiG-29SM+

7. maj 2024

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024
[RAT U UKRAJINI] Ukrajinski napadi besposadnim letelicama u dubini ruske teritorije, napadnut Kremlj, Prigožin javno besan na Šojgua i Gerasimova
Eksplozija besposadne letelice iznad Kremlja. Na snimku se možđe videti da su na objektu bile dve osobe.

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinski napadi besposadnim letelicama u dubini ruske teritorije, napadnut Kremlj, Prigožin javno besan na Šojgua i Gerasimova

Epicentar borbenih dejstava rata u Ukrajini na početku maja je i dalje grad Bahmut u kome, u žestokim borbama, Rusi i dalje veoma sporo napreduju, napredak se meri desetinama ili par stotina metara dnevno, a obe strane trpe velike gubitke, pre svega u ljudstvu. U Donjeckoj oblasti se veće borbe vode još oko Avdejevke za koju Ukrajinci navode da su imali mali proboj, kao i u mestu Marinka, za koju Rusi tvrde da su osvojili i veći deo zapadnog dela (prethodno su držali istočni deo kao i centar).

Poslednjih dana došlo je do intenzivnijih borbi u Zaporoškoj oblasti ali bez pomeranja linija fronta, tako je i u Hersonu gde su Rusi pojačali dejstva artiljerije. Ukrajina je u prethodnoj nedelji izvršila nekoliko, u suštini medijski i moralno veoma značajnih napada unutar ruske teritorije. Prvi od njih se dogodio 29. aprila kada je u Sevastopolju pogođeno skladište nafte, a Ukrajinci su zvanično saopštili da je to samo uvod u predstojeću ofanzivu. Rusi su brzo odgovorili, u Pavlogradu je najverovatnije pogođeno skladište raketnog gotiva čija eksplozija je ličila na manji nuklerani udar.

Sinoć je Jevgenij Prigožin, prvi čovek privatne paramilitarne organizacije Vagner objavio iznenađujuće oštar i na kraju uvredljiv apel ruskom Ministarstvu odbrane i oružanim snagama, konkretno proizivajuću Šojgua i Gerasimova. On se, pored snimljenih poginulih Vagnerovaca žali na nedostatak isporuka municije:

Epicentar borbi rata u Ukrajini je i dalje grad Bahmut / Foto: ISW

Ruski Тelegram kanali preneli su 3. maja da je istog dana tokom noći sa 5 besposadnih letelica napadnut vojni aerodrom u ruskoj Brjanskoj oblasti, navodno su dve letelice oborene, a dve su se srušile na teritoriji baze, dok peta nije otkrivena. Kao rezultat napada navodi se da je lakše oštećen transportni avion An-124 koji nije u operativnoj upotrebi. Na osnovu toga se pretpostavlja da je napadnuta vazduhoplovna baza Sešća, a navodi se da nije bilo drugih oštećenja niti ljudskih žrtava.

Takođe je sa dve besposadne letelice napadnuto i skladište nafte u luci Tamanj u Krasnodarskom kraju, za jednu BPL se navodi da je oborena ali je druga pogodila svoj cilj, jedan od rezervoara nafte, nakon čega je izbio veliki požar. U istoj oblasti je sa 4 besposadne letelice napadnuto naftno postrojenje u Iljsku, izgoreo je jedan rezervoar, a takođe je skoro istovremeno pogođeno i skladište goriva u Novošahtinsku u Rostovskoj oblasti.

 
Istovremeno su se besposadne letelice pojavile i iznad Kremlja. Objavljeni su snimci na kojima se vidi da je jedna eksplodirala iznad, kako se navodi, kupole Senatske palate, kojom prilikom je kupola neznatno oštećena. Samo 16 minuta kasnije (2:43 ujutru po lokalnom vremenu) druga letelica se srušila u krugu Kremlja. Na zapadu se sumnja da su ovaj napad izveli Ukrajinci, već da su to uradili sami Rusi, kako bi, kako se navodi, tamošnjoj javnosti bila opravdana šira društvena mobilizacija radi podrške ratu. Prema poslednjim informacijama, zvanična Moskva je optužila SAD za umešanost u ovaj incident.

Nevođena raketna zrna Zuni kalibra 127 mm u naoružanju jurišnog aviona Su-25 RV Ukrajine.

Od pre nekoliko dana u vidu fotografija imamo potvrdu da se borbenim avionima ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, konkretno jurišnicima Su-25, sada dejstvuje američkim nevođenim raketnim zrnima Zuni kalibra 127 mm, efikasnog dometa do 8 km koji se obično lansiraju iz četvorocevnih lansera LAU-10. Ova vazduhoplovna ubojna sredstva su bila prvi put deo vojne pomoći SAD u januaru ove godine kada je Pentagon saopštio da šalje 4.000 ovih raketa.

 
Prvi snimak upotrebe raketnog sistema PVO Iris-T SLM u naoružanju ukrajinske vojske, objavljen je pre dva dana. Ovaj sistem se u naoružanju PVO Ukrajine nalazi od oktobra 2022. godine, do sada je Nemačka isporučila dve od obećane 4 baterije, druga baterija se već nalazi na borbenom dežurstvu, a zvanično se navodi i da je do sada ovim sistemom uništeno 60 neprijateljskih ciljeva.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ф

Коментари Путин шахиста и кад је мрмот завио чоколаду на три,два,један…

Odgovori
Fa

Najdeblja knjiga na svetu – rusofilska enciklopedija opravdanja i izgovora za kataklizmu RuA i VKS u Ukrajini.

Najtanja knjiga na svetu – borbena upotreba ruskih MiG-29 u ratu u Ukrajini.

Ti

Rusi napadaju Bahmut i ubijaju na desetine hiljada Ukrajinaca,nesto tu ne stima.Kada je napadac ginuo manje od dobro utvrdjenih branilaca,?
Vagnerovci hoce da se povlace zbog nedostatka municije a a neki fanaticno pokusavaju da nas ubede kako Ruskoj vojsci nikad bolje.

Vl

Ovo iznad Kremlja su verovatno odradili domicijelni Rusi koji nisu na fonu Putinove politike . Kako god doslo se do toga da iznad sedista ruskog predsednika gledamo zujalice i eksplozije. Tome se nije nadala ni najpesimisticnija pristalica Rusije, kao ni da ce gradic Bahmut osvajati preko 9 meseci. Rusi su zaglavili u blatu Ukrajine i na vidiku se ne vidi povoljan scenario po njih sve i da nekim cudom osvoje sam Kijev.

Odgovori
Ni

Za velicinu bitke nije bitno koliki je grad. Bitno je koliko su sukobljene strane ulozile resursa.
U istoriji ratovanja postoji mnogo primera kada su se velike bitke vodile oko malih gradova. Samo jedan primer Verdenska bitka, gradic 20-ak puta manji od Novog Sada ali izginulo stotine hiljada vojnika.

Ovo sto Ukrajinci rade u Bahmutu ravno je ludilu, trose najkvalitetnije jedinice i tehniku u gradu za koji i oni sami znaju da ce pre ili kasnije pasti, a te jedinice mogu daleko bolje da iskoriste na nekom drugom pravcu.
Na drugoj strani, Rusi u Bahmutu guraju Vangerovce za koje sutra niko nece pitati zasto su poginuli. Sve mi se cini da ce Zelenski na kraju zavrsiti kao Gadafi, od svojih zbog besmislenog guranja ljudi u masinu za mlevenje mesa…

Pe

@Nikola Svedoci smo totalnog vojnog poraza Rusije na svim planovima, mada su rat izgubili jos pod Kijevom marta 2022.Svaka dalja etapa jos ce se losije zavrsiti po ostatke ruske armije

Vl

@ Nikola

Rusi guraju u Vuhledaru, Marinici i Avdijevci najelitnije regularne trupe i opet ne mogu da osvoje ta naselja duze nego Bahmut. Bice da nesto debelo ne stima u ruskom vojnom sistemu ma koliko neko stavljao glavu u pesak i govorio da sve ide po planu.

Hu

>> Ovo sto Ukrajinci rade u Bahmutu ravno je ludilu

Super za vas, ukrajinci ce na Bahmutu bezveze potrositi sve svoje ljude pa cete vi za par nedelja kao oslobodioci useteti u Kijev i Odesu. Zar ne?

Ni

@Vlado

Marjinka je skoro pa sravnjena sa zemljom, manje vise kao i ostala pomenutih mesta, tamo vise nema sta da se zauzme. Ocigledno Rusi idu na to da vezu i uniste sto vise UKR vojske u tim mestima, manje ce se krvariti kada se krenu na Kramatorsk, Slavjansk.
Zato sam i napisao da je ovo u Bahmutu ludilo. Pokusava da se odbrani neodbranjivo, salju sve vise ljudstva u ono malo Bahmuta pod UKR kontrolom umesto da se usredsrede na odbranu Konstaninovke-Kramatorska-Slavjanska jer nakon Bahmuta ta mesta dolaze na red. Ovako bezveze gube ljudstvo i tehniku, u Bahmutu koji je gotova prica, a kad Rusi krenu severnije onda ce da dovlace teritorijalce, da mobilizuju zene da brane te gradove koji su kud i kamo vazniji od par % Bahmutu pod UKR kontrolom.

Pe

@Nikola Ukrajina je u Bahmutu zaustavila ruski pokusaj ofanzive herojskom odbranom protiv citave Rusije.Sad ide oslobadjanje.
Ako nemate postovanja za ljubav Ukrajinskog naroda ka svojoj zemlji, bar objektivno priznajte : Rusija – najveca zemlja sveta- za 11 meseci nije uspela da osvoji grad manji od Arandjelovca koji je na 45min voznje od ruske granice.
A sad je „Patriot“ prvi put srusio i „Kinzdal“ potvrdjeno je.Gotove je za Ruse.

Hu

Bezveze prica, Bahmut da se nije branio sada bi se ratovalo pred ili u Slavjanskom. Ovako je kupljeno 8 meseci ali ti to svakako ne razumes…

Ni

@Hudolin

Ja sam svoje ‘odsetao’ kad je trebalo. Sa UKR i RF nemam nista tako da ne znam zasto mi odgovaras kao da sam ja na frontu.
Na ovaj rat gledam gledam pre svega kao na veliku tragediju nama dva bliska naroda, i komentarisem isljucivo iz vojnog ugla.
Na drugoj strani tvoji komentari su ugavnom navijacki, kao da je utakmica a ne rat, pa kad vec meni pokusavas da prebacis lopticu u dvoriste evo da ti je vratim nazad: Mogao bi ti da napustis udoban gastrabajterski dom u Nemackoj i da se uputis u Ukrajinu, mozda jednog dana prosetas Donjeckom, Sevastopoljom a mozda i Moskvom. Ponesi i tastaturu ako ce ti biti lakse…

Hu

>> ne znam zasto mi odgovaras kao da sam ja na frontu.

Jesi prijatelju, na frontu si propagandnom internetskom…

Vl

@ Nikola

Rusi sravnili grad sa zemljom, pazi da te ne cuju nasi dezurni rusofili. Znaci gradic srusen do temelja i opet ne mogu da i te rusevine zauzmu. Kako i kada ce to obnoviti i ko ce tu uopste ziveti ako Rusi to nekada uzmu?

Ro

Gospode Bože, pa sve ovo Monti Pajton ne bi smislio.

Odgovori
Ed

švabo kad i PVO napravi, izgleda kao mercedes, a ne ove rsuke šklopocije sa debelim neravnim varovima. Koemntiram izgled, ništa više :)

Odgovori
С

Правио је твој „швабо“ и Фердинанде и Пантере и Леопарде и…?

Mu

PVO s instaliranim Windows-ima. Kako vrše update? Sat za izračun visine i slično je pretpostavljam na internetu?

Mu

Ti ljudi nisu ni počeli raditi. Bez sata/časovnika se ne mogu vršiti kalkulacija brzine, visine, elemenata za presretanje. Ja kad izgasim napajanje strujom sat/časovnik se resetira na većini „modernog“ hardware-a, što znači da je online. To je neozbiljno Za njih je sada 01.01.1970. godine.

Hu

Ja bio na ILA prosle godine i video uzivo, izgleda fenomenalno.

Mi

Te ruske škljopocije od PVO sistema su oborili najviše dronova,te škljopocije su se dokazale (naravno uvijek ce neki dron ili projektil proci).

Hu

>> Te ruske škljopocije od PVO sistema su oborili najviše dronova

Jesu ali malo sutra, Iris-T je veoma savremen sistem opremljen AESA radarskom tehnikom i najboljim dostupnim sredstvima komunikacije, racunarima i elektronikom. Tu mu daje rezoluciju, brzinu i preciznot neophodnu da uspesno gadjanje niskoletecih malih ciljeva koje sigurno ne poseduju ukrajinski sovjetski sistemi iz proslog veka stari 40 godina… Ali kada se nema znanja a 20 godina konzumira jedna te ista propaganda onda se u svasta veruje…

Iv

Bahmut je lako zauzeti, moze u njemu da bude i milion vojnika to nije uopste bitno, msm na broj. VBR i povremeno neka Kabovka i to je to i ni temelji ne bi ostali. Fora je u tome da su Rusi skontali da ce zapad da podrzava ukrajince tehnikom ma koliko rat da traje i to do poslednjeg ukr vojnika. I sad umesto da unistavaju tehniku, presli su na unistavanje zive sile, jer se to ne moze nadoknaditi iz inostranstva. Bahmut im ocito sluzi samo da bi namamljivali protivnika i poklapali artiljerijom. Drugacija strategija. Bar se meni tako cini.

Odgovori
iv

i iz toga razloga i front stoji. Pustaju da im ovi dopreme tehniku, puste ih da krenu na njih i onda uniste. To ko ne vidi, onda stvarno. Ljudi tumace previse pristrasno . Ili su za jeden ili druge. Kad je napadnut Sevastopolj pre par dana, poleteli su dronovi, kalibri i unisteno je celo skladiste raketa S 300? Sta kao nisu znali do dan pre toga gde je? Ovo je ozbiljan rat, ozbiljnih razmera i ni jedan potez nije slucajan. Kao sah. Ona blamaza sa pocetka rata je usledila, jer je pokusaj svrgavanja vlasit u Kijevu je propao . Sad je ulog podignut i rat ce okoncani onoga trenutka kad jedan Vlajko padne sa vlasti, samo je pitanje koji ce pre. Svi smo videli izjave Medvedeva od pre neki dan.

Ra

Kada se uzme u obzir da je kod Bahmuta potrošena sila od 50 000 wagnerovaca za 20km terena u skoro pa deset meseci, teško je svariti tu količinu ruske nemoći. Tu je uništeno oko 150 tenkova, ispucano desetine hiljada tona municije za jednu ogromnu nulu od rezultata.

Dok dva bataljuna 93. brigade uništavaju diviziju Wagnerovaca, u pozadini Ukrajinci pripremili na miru 20 brigada pešadije, uvežbali oklopne brigade na zapadnim tenkovima i samo čekaju suvo vreme da krenu. Lepo kaže Strelkov, u ruskoj komadi sede budale.

Li

Krivo ti se čini.Jer tvoja teorija ima jednu malecku grešku: uništava se i ruska živa sila i to uduplo.

Pe

Da ista znate o vojsci, znali bi da uvek vise vojnika gine u napadu, a manje u dobro pripreljenoj odbrani.
Zasto bi „zapad nagovarao Ukrajince“ da se bore za slobodu i za svoju zemlju?
Mozda Ukrajincima odgovara da su okupirani i porobljeni od strane Rusa?Nego samo „zapad“ smeta?
Nema bas logike…

St

Pa kako tebe ne pitase da im zauzmes Bahmut jos pre 6 meseci.
Naravno u tvojoj detaljnoj analizi zaboravljas desetine hiljad apoginulih vojnika i hiljade komada oklopnih vozila, desetine aviona i helikptera i svega ostlog sto je unisteno, a ne moze lako da se nadokmadi na Ruskoj strani.

Hu

Slab racun, Ukrajina ima peko milion vojnika i teritorijalaca i jos mnogo miliona muskaraca koji nisu mobilisani +. dosta pomocnog osoblja, recimo civilnih pilota dronova, inzinjera i tehnicara itd. Desetine hiljada mladih vojnika su od leta vracene sa obuke iz Nemacke, UK, Francuske itd. Ne znam kako mislis da ce ostati bez vojske pre Rusije, koja na terenu napada sa manjim brojnim stanjem i trosi nasilno mobilisane etnicke manjine, sirotinju i kriminalce iz zatvora. Znamo da si ti ruski covek ali stvarnost je ipak samo jedna a nju je opasno ignorisati…

Ti

A Rusi verovatno ne ginu jel?
A mozada scenario Rusi napreduju a Ukrajinci ih poklapaju artiljerijom i satiru ih.

sa

Ma braavo. Genijalna analiza. Namamljuju ukrajince da jurišaju na vlastiti grad?
Čije to žive sile duplo više gine u Bahmutu kojeg je „tako lako zauzeti“?

Iv

Da, ginu, ali Wagnerovci, a koliko smo videli to su placenici. I 50 000 je obicno preterivanje. Do juce za Vagner niko nije cuo , sad odjedbom najjaca oruzana paravojna sila koja raspolaze sa stotinama hiljada vojnika. Dajmo ljudi malo realnosti, nikako ne mogu da razumem ni jedne ni druge koji samo navijaju, bez nekog realnog pokrica.
I tako je, mame ih na Bahmut , da izadju na otvoreno i igraju na taktinu da ce zbog strasbih gubitaka zapadni vlajko da padne pre nego istocni.

Iv

@Hudolin.
“ znamo da si ruski covek“ . To su zakljucio na osnovu cega? Jer ne pisem kako ce moskva da padne za 2 meseca? Jer ne nasedam na jeftinu propaganu ni jedne strane, nego iskljucivo komentarisem stanje na terenu? Ti nastavi da se obrazujes po “ nezavisnim medijima“. Do sada smo videli koliko pogadjaju.

Hu

@Ivkos

Ma ok sve ali ajde objasni mi tu ideju da ce se ukrajinci potrositi a rusi nece? Kako to? Pa i vagnerovci su valjda ljudska bica, i ti zatvorenici. Znam ja da se ruska javnost njih smatraju otpadom koji treba da pogine ali su ipak ljudi…

Ma

@ Dusan Petrović dakle sudeći po Vašoj izjavi u napadu na Basru u Iraku je ginulo mnogo više Britanaca koji su napadali taj grad nego Iračana koji su isti branili? Ili je u napradu na Bagdad te 2003.godine poginulo više Američkih od Iračkih vojnika? Neće biti da je tako, to pravilo da više gine napadača nego branilaca je važilo od Srednjeg veka pa sve do polovine 2.sv rata, a onda se to promenilo. Kasnite Dušane, kasnite barem 80 godina sa taktikom. A voleo bih da disktujem sa Vama o taktikama, čisto nešto novo da čujem obzirom da nas nisu mnogo naučili na ŠRO. : )

Be

Tko su ova dvojica na krovu ? I kako se baš netko našao da stoji tamo na nekom krovu da sve usnimi mobitelom… hmm :) KGB ( FSB ) posao.

Odgovori
Mi

Osvajaju Kremlj. Stavljaju svoju zastavu :-)

Mi

Bas razmisljam juce zasto nema nista u zadnje vreme od ukrajinskih napada HIMARS sistemima kao onomad. Sa tim se mora mlatiti pozadina pred tu veliku ofanzivu. Uz pomoc americkog nadzora i dojava trebali bi da lako nastave sa kljucanjem i erodiranjem ruskih snaga.

Kad ono danas na CNN:

„Rusko ometanje raketnih sistema koje su obezbedile SAD komplikuje ratne napore Ukrajine“

– Ali poslednjih meseci, sistemi su postali sve manje efikasni zbog intenzivnog blokiranja Rusa, kaže pet američkih, britanskih i ukrajinskih izvora za CNN, primoravajući američke i ukrajinske zvaničnike da pronađu načine da podese softver HIMARS-a kako bi se suprotstavili rastućem ruskom ometanju Napori.

Snimak preuzet sa video snimka koji je kružio ruskim društvenim mrežama i navodno prikazuje trenutak neposredno pre detonacije drona i dima koji se diže iz pravca Kremlja. Si-En-En još nije u stanju da utvrdi istinitost tih video snimaka. Napad se navodno dogodio u sredu u ranim jutarnjim satima, u neodređeno vreme.
Šta znamo o mutnom napadu dronom na Kremlj – i pitanja koja ostaju
„To je stalna igra mačke i miša“ u pronalaženju protivmere za ometanje, rekao je zvaničnik Pentagona, da bi se onda Rusi suprotstavili toj protivmeri. I nije jasno koliko je ta igra dugoročno održiva.

Sa velikom ukrajinskom kontraofanzivom koja se očekuje da počne vrlo brzo i ukrajinskim oslanjanjem na HIMARS, rešenja su još veći prioritet kako bi ukrajinske trupe mogle značajno da napreduju.

„Jedna je stvar moći da zadržimo Ruse tamo gde su trenutno. Druga stvar je isterati ih“, penzionisani brigadni brigad američke vojske. General Stiven Anderson rekao je za CNN. „Oni su ukopani, tamo su godinu dana.“
https://www.cnn.com/2023/05/05/politics/russia-jamming-himars-rockets-ukraine/index.html

Odgovori
Mi

Pentagon zvaničnih priča drugu priču koja je po meni čista PR i kontra da se ne bi HIMARS manje prodavao odjednom.

„Pentagon official downplays impact of jamming efforts
A senior Pentagon official downplayed the impact of the interference, telling CNN that on Monday Ukrainian forces fired 18 rockets without issue, about the daily rate of the past few weeks. The official declined to comment on the broader impact of the jamming. HIMARS are manufactured by Lockheed Martin, which deferred questions on jamming to the US government.“

Da kako kaže bez problema 18 himars raketa dnevno udaralo ruske ciljeve u zadnje vreme ne bi nista ostalo od ruske vojske.
Lažu li lažu podjednako injedni i drugi.

Hu

Ponovo idu urbane legende o svemocnim ruskim elektronskim sredstvima? Nije vam bilo dosta tih bajki u zadnjih 20 godina pa ste ih ponovo iskopali…

Mi

Hudolini, jesi ti slep ili ne znas da čitac. Da sam ti naveo ruski izvor pa ajde. Ne znam zasto uopste čitas inT6 vesti ako veruješ isključivo svojem umišljanju.

Mi

Pitam se samo kako jeftini dronovi nadju put do cilja a GMLRS raketa ima problema sa ruskim ometačima.
Ironicno je sto Ukrajina kupuje male dronove iz Kine pored sve Zapadne tehnologije na raspolaganju :-) Ali za Srbiju kinesko je bofl :-)

Odgovori
Re

Što duže traje ovaj rat sve su mi manje jasni Ruski ciljevi,ustvari totalno nejasni.Ali je sigurno da Prigožin neće još dugo da potraje,ovo javno prozivanje Šojgua i Gerasimova mu neće oprostiti.

Odgovori
Ni

Prigozin ima debelu zaledjinu, da nema davno bi ga ‘slucajno’ pogodio zalutali metak sa ledja da je izjavio nesto sto se u ratu ne izjavljuje…
Njegove izjave mogu da se tumace i kao sirenje dezinformacija u cilju zbunjivanja protivnika, jer u ratu i kad je najgore u javnost se ne izlazi sa izjavama kao sto su njegove. Mislim da je cilj njegove izjave upravo to.
Mada, ne bih iskljucio i to da je ponesen slavom dao sebi za pravo da proziva koga stigne. Takodje treba imati na umu da Prigozin nije vojno potkovan (za tako nesto treba dobro da zagreje stolicu), ako se ne varam cak je bio i u zatvoru i on sve sto kaze- kaze ili na svoju ruku (a za tako nesto u ratu sledi zalutali metak) ili govori ono sto mu je receno da kaze.

Hu

>> Što duže traje ovaj rat sve su mi manje jasni Ruski ciljevi

Zato sto je cilj morao biti ostvaren za max. par nedelja. Posto nije, a diktator ne zeli da ode nego je dozivotnih vladar, onda mora da se ratuje jos godinama dok god je on ziv…

Pa

O hvala za tumacenje ruskih planova iz prve ruke. Sad zivot ima smisla.

Mi

Nekima još nije ušlo u glavu da je Rusija već izgubila rat.

Odgovori
YP

Izgubila ga je jer ovo ne može trajati beskonačno dugo. Ono što je Ukrajina izgubila, više ni novac ne može nadoknaditi.

Be

YPT….to se na Rusiju odnosi

Da

Nije mi jasno da se pojedini jos drze statistike iz WW2 pa cak i ranijih ratova…napredna tehnika,napredna obuka i komandovanje donosi visestruku prednost ..gubitak jednog moderno obucenog vojnika ili zapovjednika je neusporediv s gubitkom nekadasnjeg vojnika ili zapovjednika…Kursk , Staljingrad ili neka druga bitka ne mogu imati nikakve usporedbe sa sadasnjim bitkama ili odnosom na terenu…smijesno ih je porediti…tadasnju aviaciju,tenkove ili bilo sta..istina je da Rusi i Ukrajinci koriste dosta zastarjele tehnike ali i dalje neusporedive s tim vremenima…

Odgovori
Ma

Izjava uvaženog premijera Mađarske g-dina Viktora Orbana u intervjuu radiju „Košut“ od pre neki dan govori sve- „SAMO je u bajci moguće da Rusija bude pobeđena i da se ona pomiri sa porazom, a u konfliktu u Ukrajini neće biti pobednika, već samo gubitnika“

Odgovori

„Uvaženog“ premijera Mađarske uvažava se na ovom kontinentu samo u dva grada: Moskvi i Beogradu (skupa sa satelitskim prigradskim naseljem Banja Lukom). Svi drugi od njega okreću glavu koliki respekt isijava.

Ma

Meni lično jedna izjava bode oči, naime Prigožin je izjavio da mu je za operacije oko Bahmuta potrebno 3000 tona municije DNEVNO!!_?? Ako je ta izjava tačna, onda stvarno nema reči… Možda je greška u njegovoj glavi. Pa sa tom količinom municije, tehnikom i ljudstvom koje ima Prigožin na raspolaganju ja bih povratio celo Dušanovo Carstvo za dva meseca, odgovorno tvrdim. ; )

Odgovori
PS

U Ukrajini je klanica na nivou svetskog rata. Samo dužina sadašnjeg fronta je duža od razdaljine Beograd-Berlin. U jednom trenutku je bio na nivou Beograd-London. Mnogi komentarišu sukob a da im uopšte nije u glavi legla slika o razmerama sukoba. A i artiljerijom se kompenzuje nedostatak drugih sredstava na ovolikom frontu, pa i ljudi.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor