Dostupni linkovi

Orban domaćin skupa američkih konzervativaca u Budimpešti


Viktor Orban, premijer Mađarske, i Donald Trump, bivši američki lider, tokom susreta u Bijeloj kući 13. maja 2019.
Viktor Orban, premijer Mađarske, i Donald Trump, bivši američki lider, tokom susreta u Bijeloj kući 13. maja 2019.

Konferencija američkih konzervativaca, održava se između 4. i 5. maja u Budimpešti.

Domaćin skupa biće desničarski premijer Mađarske Viktor Orban, a ako je suditi po učesnicima, ovo će biti više propagandni događaj protiv woke pokreta i rodnih prava nego forum za izgradnju političkih saveza, piše Mađarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Zvanična agenda sadrži panele pod naslovima "No Woke Zone" i "Pravite djecu, ne rat", koji sugerišu da će biti istaknut antiliberalni i tradicionalistički pristup temama čije narative često usvaja politička desnica i grupe krajnje desnice.

Kao domaćin evropske verzije Konferencije konzervativne političke akcije (Conservative Political Action Conference, CPAC), vodeće konferencije američkih konzervativaca, drugu godinu za redom, Mađarska ima za cilja da zacementira svoju ulogu lidera globalne desnice.

Među pozvanim učesnicima su istaknuta imena evropskih desničarskih lidera, uključujući Herberta Kickla iz Austrijske slobodarske stranke i Andreja Babiša iz Češke.

Prisutni će biti i američki selebriti desničari, poput nedavno smijenjenog voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona, koji će se pojaviti putem video linka.

'Predstava bez političkog uticaja'

CPAC u Budimpešti ne služi stvarnoj izgradnji saveza, "više je PR demonstraciji sile, koja je uglavnom namijenjena suprotstavljanju potpunoj međunarodnoj izolaciji Viktora Orbana", rekla je za Mađarski servis RSE Edit Zgut-Przybylska, gostujuća istraživačica na Institutu Centralno-evropskog univerziteta za demokratiju (CEU).

"Mađarska vlada uložila je mnogo novca i energije u izgradnju odnosa s američkom ekstremnom desnicom (bivši predsjednik Donald Trump ili medijska ličnost Tucker Carlson), za šta je bila spremna da žrtvuje mađarsko-američko bilateralno partnerstvo."

Prema navodima Zgut-Przybylske, lista pozvanih takođe jasno definiše ograničeni pojas djelovanja mađarskog premijera:

"Za dolazak su se kandidovali i političari i bivši vođa japanske vjerske sekte, te predstavnik poljskog Ordo Iurisa."

Ordo Iuris je ultrakonzervativna poljska katolička pravna organizacija i think tank.

Bliske veze premijera Gruzije sa Orbanom

Jedini gost na važnoj poziciji je premijer Gruzije, Irakli Garibašvili. Garibašvili je posjetio Budimpeštu krajem oktobra 2022., kada je rekao da Gruzija puno uči od Mađarske i da je Orbanova vlada provela mnoge uspješne reforme koje služe kao primjer i njegovoj zemlji.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka u oktobru, i Orban i Garibašvili pozvali su na što brži završetak rata u Ukrajini, a oba šefa vlada svoju opoziciju nazivaju proratnom.

Dvojica premijera takođe su se dogovorila da će održati zajednički sastanak dvije vlade u Gruziji 2023. kako bi se potaknuli ekonomski odnosi. Službena tema sastanka bila je energetska saradnja, a krajem prošle godine potpisan je ugovor o uspostavi elektroenergetske mreže kojom bi se struja prenosila iz Azerbajdžana u Mađarsku preko Gruzije i Rumunije.

Dvojica premijera jednako misle ne samo o ratu u Ukrajini, već i o pravima LGBTQ osoba. Tokom svog premijerskog mandata, 2014., Garibašvili je inicirao ustavni amandman koji je u gruzijski ustav uključio odredbe da porodicu čini isključivo zajednica muškarca i žene.

Od tada Garibašvili dosljedno izbjegava korištenje izraza LGBTQ ili gaj, preferirajući samo frazu "ti ljudi", i rado govori o rodnoj propagandi i činjenici da je većina Gruzijaca otporna na pritisak LGBTQ zajednice.

Dva bivša premijera

Iz balkanske regije dolazi bivši slovenački premijer Janez Janša, stari saveznik Viktora Orbana, a krugovi bliski mađarskom premijeru finansirali su i medijsku promociju Janšine partije, Slovenačke demokratske stranke (SDS).

Kako je ranije pisao Mađarski servis RSE, Janšinoj partiji u medijskoj promociji pomogla je pozajmica kompanije mađarskog tajkuna Árpáda Habonyja koja je dijelila promotivni materijal SDS-a u plaćenom oglašavanju, a plakati sa antimigrantskim sadržajima bili su gotovo identični u Mađarskoj i Sloveniji. Janšu još u medijima pokatkad zovu "slovenački Orban".

Dolazi bivši premijer Češke, Andrej Babiš, koji se ove godine kandidovao na predsjedničkim izborima, ali je izgubio od Petra Pavela.

Godinama ga prati tzv. slučaj "rodino gnijezdo" u kojem se sumnjiči da je neovlašteno primio gotovo 2,5 miliona eura podrške od Evropske unije (EU) prilikom izgradnje rekreacionog centra "Rodino gnijezdo".

Neposredno prije ovogodišnjih predsjedničkih izbora u Češkoj, sud je oslobodio Babiša a kompanija je vratila EU subvenciju.

Kontroverzni gosti iz Bugarske i Srbije

Na CPAC u Budimpešti dolazi Georgi Markov iz Bugarske, Orbanov obožavatelj koji je napisao knjigu o njemu.

Markov je istaknuta politička figura u Bugarskoj, ugled je izgradio u antikomunističkom pokretu, devedesetih je bio zastupnik u parlamentu, a kasnije i član Ustavnog suda, nakon čega se vratio u zakonodavnu vlast.

Kasnije se, doduše, otkrilo da je 1970-ih bio doušnik komunističke tajne službe, mada Markov te optužbe redovno negira i nije završio s političkom karijerom.

Na pitanje bugarskih urednika iz Bugarskog servisa RSE, Markov je rekao da je poziv u CPAC stigao iz kabineta Viktora Orbana.

"Koga bi drugog pozvali? U Bugarskoj nema konzervativaca poput Meloni ili Le Pen. To je problem za državu, zato malo ljudi glasa", dodao je.

Markov, koji je decenijama svake godine provodio nekoliko mjeseci u Mađarskoj zbog svoje supruge Mađarice koja je umrla 2018., napisao je 2019. knjigu o mađarskom premijeru pod naslovom "Fenomen Orban".

Markov je u intervjuu povodom izlaska knjige u Mađarskoj govorio o tome kako je Orbanov životni put jedinstven, da je mađarski premijer "vizionar Evrope". Osuđuje i LGBTQ propagandu, 2020. je, na primjer, izjavio da je briselska gej zajednica zarazila Józsefa Szájera, bivšeg zastupnika Fidesza u Evropskom parlamentu.

Iz Bugarske dolazi i David Aleksandrov, koji je na Facebooku počeo da prikuplja sredstva kako bi došao do CPAC u Budimpeštu (prikupljanje je bilo uspješno).

Aleksandrov je jedan od vođa konzervativnog, anti-LGBTQ pokreta ROD, organizatora marševa koji kontriraju Prajd šetnjama u Sofiji.

Nedavno se udružio s proruskom strankom Preporod u kampanji protiv uvođenja eura i zalagao se "za mir", odnosno vojnu pomoć Ukrajini.

Iz Srbije dolazi Jovan Palalić, član parlamenta i poslanik Srpske narodne partije koja je u koaliciji sa parijom predsjednika Aleksandra Vučića. Palalić je i ranije otvoreno govorio o podršci Fideszu (kao i italijanskoj Legi i francuskom Nacionalnom okupljanju Marine Le Pen).

Palalić se ne smatra naročito važnim političarem, na posljednjim izborima u Srbiji u aprilu 2022. ušao je u parlament sa 43. mjesta na listi svoje partije, gdje je postao član ustavnog i pravnog odbora.

Usput budi rečeno, Srpsku narodnu partiju je osnovao bivši ministar Nenad Popović, koji je takođe poznat kao biznismen koji ima dobre veze sa ruskim političarima i biznismenima.

Kako kaže istraživačica Zgut-Przybylska, "nedostatak važnih gostiju takođe se odražava u jeziku opisa programa: isforsirani epski pridjevi na službenoj web stranici konferencije imaju za cilj da nadoknade nedostatak stvarno važnih učesnika".

Na web stranici CPAC u Budimpešti govornici su opisani kao "arhineprijatelj džender propagande", "američki gad" ili "nacionalista koji ne preza od Joea Bidena".

Slično su okarakterizirani i članovi mađarske vlade: opis Zoltána Kovácsa je "državni sekretar koji ispravlja liberalne medijske radnike", a Judit Varga je "noćna mora briselskih birokrata".

Bez značajnih gostiju iz Amerike

Jack Posobiec je, na primjer, "alt-right" politički aktivista, poznati propagator teorija zavjere, povezan s Pizzagateom, teorijom zavjere koja tvrdi da visoki demokratski političari redovno nanose zlo djeci u podrumu picerije u Washingtonu.

U vezi s ratom u Ukrajini, između ostalog, Posobiec je širio dezinformaciju iniciranu u Rusiji koja tvrdi da Ukrajina ima tajne laboratorije za biološko oružje koje finansiraju Sjedinjene Države.

U sferi teorija zavjere kreće se i Paul Gosar iz Arizone koji je, 2017. tvrdio da su neonacističke demonstracije u Charlottesvilleu koje su prerasle u nasilje organizovale Obamine pristalice i Georg Soros. Američkog filantropa mađarsko-jevrejskog porijekla, Sorosa, nazvao je saradnikom nacista. Takođe je postavio teoriju da je Barack Obama falsifikovao svoj rodni list.

Matt Schlapp, predsjednik CPAC-a, postao je poznat tokom predsjedničke kampanje Georgea Busha, ali nedavno se našao u vijestima kada ga je muški kolega optužio za seksualno uznemiravanje.

Kari Lake podržava Donalda Trumpa i neuspješno se kandidovala za guvernerku Arizone prošle godine.

Propagirala je teorije zavjere da George Soros podržava migracije kako bi se bijelo, hršćansko stanovništvo zamijenilo tamnoputim migrantima. Lake je oštro kritikovala politiku američkog predsjednika Joea Bidena prema Ukrajini. "Ovo nije naša borba. Ovo nije naš rat. Amerika nam je na prvom mjestu. Djeca su nam najvažnija", rekla je Lake.

Tucker Carlson, koji je u aprilu dobio otkaz na Fox Newsu, pojavljuje se putem video linka na Konferenciji u Budimpešti. Fox News je dužan da plati oko 790 miliona dolara odštete zbog širenja lažnih vijesti o prevari na predsjedničkim izborima 2020. u SAD, što je Carlson takođe više puta rekao u svojim emisijama.

Carlson je prošle godine snimio i film o Mađarskoj u kojem hvali Orbana i ono što je stvorio nakon 2010. godine od kada je u vlasti. Kompanija oca Tuckera Carlsona bila je plaćena da lobira za mađarsku vladu u Washingtonu.

Steve Bannon, bivši glavni savjetnik predsjednika Trumpa, takođe će se obratiti gostima CPAC-a u Budimpešti putem video linka. Bannon je bivši urednik novinske kuće Breitbart i sudi mu se za prevaru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG