03. maj  2023. 14.49  →  16.17 | Izvor: Tanjug

Odbor traži ispravku glasanja Crne Gore o tzv. Kosovu u Savetu Evrope: Uzdržanost prava mera

PODGORICA -

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas tokom kontrolnog saslušanja da konačna odluka o glasanju Crne Gore za priključenje tzv. Kosova Savetu Evrope nije bila usmerena protiv Srbije.

Abazović je naveo da se u spoljnoj politici Crne Gore ništa nije promenilo i da je država vodila odgovornu i konzistentnu politiku.

"Ne bih bio iznenađen da smo glasali suprotno, pa da se sazvalo saslušanje. Tada bi to bilo nešto što je opravdano. Čuo sam da se radi o netransparentnosti - glasalo se na Komitetu, tamo nisu bili članovi vlade već ambasadorka. Ona je poslala dopis da treba da se izjasnimo. Imaju li članovi vlade različita mišljenja? Većina njih, odnosno svi su prihvatili na početku da Crna Gora ima konzistentnu spoljnu politiku. Crna Gora je glasala zajedno sa 33 druge države. U članu 4 Ohridskog sporazuma piše da jedna država drugu neće zaustavljati ako neka želi da se pridruži određenoj međunarodnoj organizaciji. Interes Crne Gore ovde je najveći. On se ogleda u regionalnoj saradnji i stabilnosti. Ne možemo da damo veći doprinos da se ta pitanja reše, ali možemo da budemo prijatljeski naklonjeni da pozivamo države da nađu zajednički jezik, naveo je Abazović.

dritan, abazović

On je rekao i da se glasanje odgađalo nekoliko puta te da konačna odluka nije usmerena protiv Srbije.

Bio sam vrlo kolegijalan, rekao da ćemo glasati za, i da tu nema ništa protiv Srbije. Mi smo zemlja koja je priznala Kosovo, ponašali smo se kao sve zemlje koje su ga priznale, ali razumemo zemlje koje nisu priznale Kosovo. Na taj način vodimo konzistentnu politiku. Ovo nije odluka koja se donosi na sednicama Vlade. Je li nekoga interesovalo kako se glasalo za inicijativu za stanje ženskih prava u Avganistanu", upitao je Abazović.

Kazao je da vlada navija da se u dijalogu pronađe održivo rešenje između Beograda i prištine i dodao da misli da je to bilo u tom kontekstu.

"Crna Gora ima dobre odnose sa Srbijom", kazao je Abazović i dodao da mu stavovi zvanične Srbije nisu strani i da razumeju njenu poziciju.

Mislim da svi u Crnoj Gori treba da razumemo da svako ima neku političku kalkulaciju, kazao je.

Predsednik Demosa Miodrag Lekić je odgovorio da je Abazovićeva odluka pogrešna ako je reč o individualnom potezu.

"Suviše je ozbiljna i delikatna tema. Najmanje je primereno porediti ga sa ženskim pitanjem u Avganistanu. Saglasan sam s Vama da treba biti za stolom, ali je najgore biti na stolu. Mi ovde nismo islednici. Umešaćemo se u ovo, biće dalji postupak", kazao je Lekić.

Ja ću vas zamoliti da ne telefonirate ambasadorima, dodao je Lekić, a mi ćemo u daljem postupku pokušati da ispravimo ovo što ste uradili.

"Neke zemlje EU su bile uzdržana. Mislimo da je mera biti uzdržan u trenutku kad je finale po pitanju odnosa Srbije i Kosova. Nama se, čini, a možda se varamo, da je bila mera uzdržati se. Ali znamo kako ćemo dalje. Ovo će da se nastavi. Parlamentarna skupština SE će raspravljati o ovome", kazao je Lekić.

Dva pravnika su angažovana, dodao je, da provere da li ovo ima smisla.

"Nema političkih pozadina, niti je ovo politička priča, nego pokušaj ovog Odbora da jednu zapuštenu sferu koriguje u meri u kojoj je moguće, istakao je Lekić.

Lekić je kazao da ne misli da je najava nekih lokalnih skupština da donesu odluku o otpriznavanju Kosova - adekvatan metod.

"Ali to je posledica Vašeg (Abazovićevog) poteza. Crna Gora ne sme biti inferiorni pion, kojem daju instrukcije, naveo je.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović, ocenio je da je odluka Crne Gora o priznanju Kosova "najsramnija u njenoj istoriji.

"To je bila odluka tiranije, a ne demokratije, jer je bivši premijer Duško Marković rekao da se tome protivilo 85 odsto građana. Ovo je nastavak sramne politike. Ako ste bili uslovljeni donošenjem odluke, trebalo je to da kažete, i onda bi to možda neko i razumeo", kazao je Zogović.

On je dodao da je diskutabilna procedura i način na koji je donešena.

"Da li su određeni delovi vlade znali za ovo ili samo žele da se ograde od toga? Zbog toga je bitno da raščistimo situaciju, poručio je.

Poslanik DF-a Slaven Radunović, rekao je da vlada kao da ne radi u ime Crne Gore, već u ime jedne od država koja je u međusobnom problemu.

On je naveo da spoljnopolitički interesi građana Crne Gore nisu isti kao spoljnopolitički interesi građana SAD.

Naš odnos prema nekim problemima gde možemo da se solidarišemo sa SAD-a, kao oko pitanja Tajvana, ne bole građana Crne Gore... Ali kad se priča o nečemu što je jedan od glavnih faktora podela u Crnoj Gori, ne možemo da imamo iste stavove... Ponašanje vaše vlade po tom pitanju mi je takvo kao da nam je Srbija - Južna Koreja. S obzirom na ovakvu situaciju, iskorak vlade bi bio da bude uzdržavna i vodio bi ka nekakvom pomirenju... Sve što vam se kaže, to ispunjavate. Na tome jašete, i zbog toga ste premijer... Vi se ponašate kao premijer KVAD-a. Četiri ministra albanske nacionalnosti su napravili dogovor kojim su odlučili da pocrtaju nesaradnju Srbije i BiH..., kazao je Radunović.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović, izjavio je da odluka Crne Gore da podrži predlog o ulasku tzv. Kosova u SE nije odluka države, već nekih centara moći.

Zato smo pomenuli referendume o mnogim pitanjima, jer su se mnoge odluke godinama donosile protivno volji građana. Jedna od najsramnijih odluka, ako ne i najsramnija, je priznanje tzv. države Kosovo na tlu Republike Srbije. Vi niste konsultovali Socijalističku narodnu partiju (SNP) kad ste donosili ovu odluku. To znači da se u vladi dešava izvesna hajdučija, dodao je.

Poslanik SNP-a Bogdan Božović, rekao je da je stav te partije da je Srbija najvažniji spoljnopolitički partner, i da se prema njenim interesima mora odnositi sa senzibilitetom.

Bilo bi najracionalnije da Podgorica podrži kompromis koji bude proizvod dijaloga Beograda i Prištine, dodao je.

Božović je saopštio da ministri iz SNP-a nisu bili upućeni u odluku vlade u vezi predloga o prijemu Kosova u SE.

To nije bežanje od odgovornosti, već samo ukazivanje na činjenično stanje, rekao je.

Srodne vesti