Gimnazijalac Ilija Serafimović iz Pančeva vicešampion Srbije u rešavanju šahovskih problema

PANČEVO – Mladi Pančevac Ilija Serafimović, učenik pančevačke gimnazije, na Otvorenom prvenstvu Srbije postao je vicešampion Srbije u rešavanju šahovskih problema.

Kao jedan od turnira u kalendaru Svetskog kupa za 2023. godinu, Otvoreno prvenstvo Srbije u rešavanju šahovskih problema održano je u Beogradu od 29. do 30 aprila.

 

 

Ovo je bilo najjače takmičenje u dosadašnjem ciklusu Svetskog kupa, koje je okupilo rešavače iz sedam zemalja na čelu sa evropskim i svetskim prvakom Rusom Pavlov Danilom, dok je suđenje bilo povereno sudiji poslednjeg Svetskog prvenstva, Brazilcu Markosu Rolandu.
O jačini turnira svedoči i podatak da je na njemu nastupilo čak sedam velemajstora.

U ovom elitnom društvu mladi pančevački internacionalni majstor u rešavanju šahovskih problema Ilija Serafimović ponovo je dokazao svetsku klasu. Sa osvojenih 72,5 poena od 90 mogućih osvojio je peto mesto i 16 bodova u nadmetanju za Svetski kup.

 

Ilija Serafimović (FOTO: Privatna arhiva – ustupljena fotografija)

 

U poretku za Prvenstvo Srbije ovaj rezultat mu je doneo vicešampionsku titulu, iza velemajstora Bojana Vučkovića koji je osvojio 77, a ispred velemajstora Marjana Kovačevića sa 71,5 poena.

Pored laskave titule, ovaj 18-ogodišnji Pančevac je zaradio još 4 poena na trenutni rejting od 2.505 bodova čime je učvrstio poziciju u top 20 rešavača na svetskoj rang listi.

Može se reći da je ovo bila generalna proba pred novi veliki izazov koji čeka mladog Pančevca. U Bratislavi se od 2. do 4. juna održava Evropsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema na kome naša reprezentacija brani titulu šampiona.

 

 

Od Ilije Serafimovića se očekuje da bude predvodnik našeg tima i da kao prošle godine u Letoniji najviše doprinese ekipi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.