Goran Vesić reagovao na tekst u Danasu: Dame i gospodo, svaka razvijena zemlja, a Srbija jeste najrazvijenija u ovom delu Evrope, počiva na stranim radnicima 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/PREDRAG MITIĆ)

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odreagovao je na tekst u Danasu u kojem sagovornici komentarišu njegovu izjavu „da je Srbija počela da uvozi radnike “što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi”.

Kako se u tekstu navcodi, stručna javnost i sindikalne organizacije u Srbiji ne spore da je potpuno legitimno da strani radnici nalaze posao u našoj zemlji, ali ističu da razlog što to oni čine nije zato što kod nas može dobro da se zaradi a radno zakonodavstvo je dobro, već zbog toga što, između ostalog, dosta srpskih radnika odlazi “trbuhom za kruhom” u inostranstvo pa u nekim sektorima postoji manjak radne snage.

Vesić ipak ima svoje obrazloženje, pa je na Tviteru naveo: „Stručnjaci iz Danasa objasniše nam kako strani radnici ne dolaze u Srbiju da zarade platu već vole Srbiju pa dolaze samo da zamene domaće radnike!? Što bi naš narod rekao – lupiše i ostadoše…“

On sa te konstatcije prelazi na razjašnjavanje stvari pa piše:“Svi strani radnici zarađuju u Srbiji bolje nego u svojim zemljama. Da nije tako, ne bi dolazili. Recimo, vozači autobusa u GSP u svojoj zemlji, bivšoj sovjetskoj republici, imaju platu oko 150 evra. Kod nas je ta plata bar pet puta veća. To je istina koliko god da je Danasu teško da to prizna. Kako da kažu svojim čitaocima da postoje zemlje u kojima se gore živi nego u Srbiji kada oni tvrde da je naša zemlja najgore mesto za život?!“

Vesić nastavlja sa obrazloženjima:“Dame i gospodo, svaka razvijena zemlja na svetu, a Srbija jeste najrazvijenija u ovom delu Evrope, počiva na stranim radnicima. Samo u građevinarstvu plate su za poslednjih 10 godina porasle za 86.6 odsto. Prosečna neto zarada u građevinarstvu u 2013. iznosila je 43.932 dinara, dok je prosečna plata u ovom sektoru u januaru i februaru ove godine iznosila 82.062 dinara. U istom periodu, sektor građevinarstva, gde imamo najveći priliv stranih radnika, ostvario je rast viši od 100 odsto“.

Kako navodi, učešće građevinarstva u bruto društvenom proizvodu Srbije u 2022. iznosilo je 6,4 procenata a poređenja radi na kraju 2013. godine, doprinos građevinarstva srpskom BDP-u iznosio je tri odsto.

„Godišnja vrednost građevinskih radova 2013. godine u Srbiji je iznosila 1,6 milijardi evra a prošle godine 4,4 milijardi evra. Više se gradi pa nam valjda treba koji radnik više!? Logično je da ovakav rast građevinskog sektora zahteva veći broj radnika, ali i da diktira više plate u ovom sektoru, što potpuno obesmišljava tezu „stručnjaka“ iz Danasa da radnici napuštaju Srbiju zbog malih plata. Migracije ljudi i radne snage, kao i odliv mozgova…potpuno su normalna stvar u svetu i sa istom pojavom se suočavaju mnoge bogate zemlje Evrope“, objašnjava Vesić.

Kako dodaje, Srbija se ubrzano razvija i postaje tržište gde dolaze radnici iz raznih zemalja jer u našoj zemlji prepoznaju priliku da zarade više nego u svojim državama i obezbede viši standard za svoje porodice.

„To je činjenica kojom treba da se ponosimo i dokaz da Srbija postaje bogato i uređeno evropsko društvo. Na kraju, pre 21 godine, 2002. g., tadašnji premijer Đinđić rekao mi je da će Srbija za desetak godina uvoziti radnu snagu. Priznajem da nisam tada razumeo da je to moguće, ali petnaestak godina kasnije shvatam da je bio u pravu“, zaključio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari