Šole sa Kurtijem i o važnosti hitnog formiranja ZSO

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole razgovarao je dasnas telefonom sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.05.2023.

23:29

Šole sa Kurtijem i o važnosti hitnog formiranja ZSO
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Oni su razgovarali pred sutrašnji sastanak na visokom nivou u Briselu o, pored ostalog, "hitnom formiranju Zajednice srpskih opština".

"Veoma dobar razgovor sa premijerom Aljbinom Kurtijem u vezi sa sutrašnjim sastankom o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga koji se vodi pod okriljem EU, važnosti hitnog formiranja ZSO i jakog partnerstva izmedju SAD i Kosova", napisao je Šole na Tviteru.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj sazvao je za sutra sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove, biti dve teme - nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Tačno 45 dana posle poslednjeg sastanka u Ohridu, kada je dogovoren Aneks Evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ponovo će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uz posredovanje Žozepa Borelja i uz prisustvo specijalnog izaslanika Evropske za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove, domaćin sastanka Borelj će se po završetku obratiti javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: