Dešavanja u Novom Sadu u maju mesecu

NOVI SAD – Maj je peti mesec u godini i ima 31 dan. Ovaj mesec su prozvali carski, cvetni, cvetnik, cvetalj, zato što se od davnina smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

Jednostavno,onaj ko je zaljubljen oseća se kao car, a izgleda kao cvet.

To je mesec kada se priroda već probudila iz zimskog sna i sada sve cveta, raste i razmnožava se. Dani su primetno duži, a sunce prijatno greje pa smo svi veseliji i raspoloženiji. Novi Sad je najlepši u maju. Turisti koji dođu u naš grad u maju zaljube se u njega na prvi pogled, a kako i ne bi kada je prelep.

U maju zabava je zagarantovana skoro svaki dan u Novom Sadu. Pred nama je mesec koji je prepun dešavanja, izložbi, predstava i koncerata.

Pogledajte šta nas očekuje u Novom Sadu ovog maja:

Bazari:

 Novosadski noćni bazar na Ribljoj pijaci, 5. maja
Foto: Gradske info

Novosadski noćni bazar okuplja male proizvođače, umetnike i kreativce i nudi posetiocima priliku da se u večernjim časovima opuste i ugode sebi, kupujući neki ručno rađen proizvod i uživajući u gastronomskim specijalitetima.

Sve izmene i informacije u vezi programa možete pronaći na sajtu organizatora.


Šesti „Fenseraj ukusa“ na Detelinarskoj pijaci, 13. maja
Foto: PrtSc/Instagram/fenserajukusa

Organizatori festivala „Fenseraj ukusa“ vas pozivaju da im se i u ovoj godini pridružite na manifestaciji posvećenoj najlepšim i najzanimljivijim ukusima iz Srbije gde vas očekuju još lepši ukusi i rukotvorine i sjajna atmosfera.

Fenseraj ukusa možete posetiti od 18:00 do 23:00 časa.

Sve izmene i informacije u vezi programa možete pronaći na Fejsbuk stranici organizatora.


„Start Up“ Novosadski noćni bazar na Ribljoj pijaci, 19. maja
Foto: Gradske info

Manifestacija je, pre svega, namenjena onima koji su novi u preduzetničkim vodama i koji su tek pokrenuli svoj posao malog proizvođača, kao i za dosadašnje  izlagače na Novosadskom noćnom bazaru koji su voljni da svojim iskustvom pomognu novima u poslu i izlažu svoje proizvode i na ovakvom događaju.

„Start Up“ Novosadski noćni bazar posetiocima nudi uživanje u večernjoj kupovini kvalitetnih domaćih proizvoda uz pregršt dobre zabave.

Sve izmene i informacije u vezi programa možete pronaći na sajtu organizatora.


Cvetna pijaca 5. i 6. maja, 12.i 13. maja, 19. i 20. maja i 26. i 27. maja na platou Spensa
Foto: Gradske info

Novosadska cvetna pijaca je dvodnevna (petak-subota) prodajna izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu koju organizuje Pokret gorana Novog Sada na platou ispred SPENS-a.

Na jednom mestu okuplja se veliki broj proizvođača sa područja cele Srbije sa ciljem da građanima Novog Sada ponude što bogatiji izbor kvalitetnih sezonskih biljaka.

Izložbene celine su: izložba cveća, sadnica, semenske robe  i opreme za uređenje bašte; izložba meda i zdravstveno-bezbedne hrane, izložba starih i umetničkih zanata. U slučaju lošeg vremena, cvetna pijaca se odlaže ili pomera za naredni vikend.


Festivali

Festival ukusa – kafe, čokolade i knjige od 12. do 14. maja u SKCNS Fabrici
Foto: Pixabay/Ri_Ya

Jedinstveni festival na našim prostorima okuplja veliki broj izlagača, od velikih brendova kafa, čokolada i izdavačkih kuća, do malih proizvođača, nezavisnih knjižara iz Srbije i regiona. Tokom tri festivalska dana posetioci mogu da degustiraju kafe, čokolade, kupe proizvode, pogledaju knjige, prisustvuju interesantnim predavanjima o kafi i čokoladi, učestvuju u radionicama i na tribinama koje okupljaju goste iz Srbije i regiona. Internacionalni festival je predstavljen kroz tri ulice u kojima su izloženi proizvodi: ulicu kafe, ulicu čokolade i ulicu knjige.

Ulaz na festival je slobodan.

Detalje festivala možete pogledati na sajtu organizatora.


Čalabrc fest. 14. maja u Big šoping centru

Čalabrc fest je događaj u čast dobre domaće hrane. Osmišljen je tako da bude pomoć i prezentacija domaćicama i malim preduzetnicima. U eri brze hrane, želja  organizatora je da ukaže da zdrava hrana nije trend, već tradicija koja je pokretač cele ideje. Cilj festivala je isticanje dobre i zdrave hrane ispred industrijske, a održava se dva puta godišnje, u proleće i jesen.


„Kubanero Salsa Festival“ od 25. do 28. maja na više lokacija u gradu uključujući centralne gradske trgove

„Kubanero Salsa Festival“ jedan je od najvećih i najprepoznatljivijih salsa festivala u ovom delu Evrope, koji okuplja veliki broj plesača i zaljubljenika u kubansku muziku. Cilj festivala je promocija salse i drugih kubanskih plesova, muzike i kulture latinoameričkih zemalja, kao i podsticanje druženja i prijateljstva među ljudima. Program festivala obuhvata raznovrsne plesne i muzičke sadržaje, radionice, koncerte i nastupe na više lokacija u gradu, uključujući i glavne gradske trgove. Besplatne otvorene plesne radionice organizuju se na trgu, gde posetioci imaju priliku da se upoznaju sa osnovama salse, pri tom učeći od najboljih predavača. Kao prateći program organizuju se izložbe slika i fotografija sa prethodnih festivala, dok jedna izložba i deo programa imaju za cilj promovisanje bezvremenske kulture ovog karipskog ostrva. Tokom trajanja festivala, čitava jedna ulica u centru grada bude pretvorena u malu Havanu gde se četiri dana druži, svira, peva i pleše, baš onako kako se to radi na ulicama glavnog grada Kube.


Festival lutkarstva osnovnih škola, 26. i 27. maja u Pozorištu mladih

Od 2005. godine Festival lutkarstva osnovnih škola (FLUOŠ) održava se u Novom Sadu kao republička i međunarodna smotra najboljih osnovnoškolskih lutkarskih grupa, autorskih pozorišnih lutaka i lutkarskih tekstova nastavnika. Uz lutkarske predstave, organizuju se izložbe i predavanja. Cilj manifestacije je razmena iskustava i širenje lutkarske kulture, predstavljanje najuspešnijih nastavnika i učenika lutkara uz veliku medijsku pažnju u cilju podsticanja daljeg razvoja školskog lutkarstva. Zbog svog značaja FLUOŠ se nalazi i u Kalendaru smotri i takmičenja Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Program festivala možete pogledati na sajtu organizatora.


Sterijino pozorje, od 26. maja do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu
Foto: SNP/V. Veličković

Sterijino pozorje, kao stalni festival domaćeg dramskog teksta, takmičarskog karaktera, ustanovljeno je 1956. godine u okviru obeležavanja i proslave 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Popovića Sterije. Na festivalu mogu učestvovati profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca.


Koncerti

Koncert Zvonka Bogdana u Srpskom narodnom pozorištu, 7. maja

Zvonko Bogdan će u nedelju 7. maja, nastupiti na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u pratnji svojih tamburaša sa početkom u 20:00 časova.


„Ritam Evrope!“ u Limanskom parku 9. maja
Foto: SKCNS

Održaće se na bini u Limanskom parku, 9. maja, gde će nastupiti ljubljanski rok bend Bogunov, kultni pank bend Paraf iz Rijeke, beogradski eksperimentalni rok bend Vizelj, alternativni rok bend Kanda Kodža i Nebojša iz Beograda i novosadska kantautorka Dojo.

Koncert je besplatan i počinje u 19 časova.


Ansambl Metamorfoziz u Gradskoj koncertnoj dvorani, 11. maja

Beogradski ansambl Metamorfozis, od svog osnivanja 2005. godine, pozicionirao se na srpskoj muzičkoj sceni kao uzbudljiv sastav koji nudi vrhunske inovativne interpretacije dela klasičnog repertoara, domaćih i stranih savremenih autora. Njegovi osnivači su Saša Mirković violista i Tatjana Jovanović Mirković violončelistkinja. Od pažljivog i odmerenog građenja meditativne atmosfere, preko pokretljivih i virtuoznih odseka, do snažnih, furioznih krešenda, orkestar posvećeno i suvereno vlada ogromnim rasponom instrumentalnih boja i izraza. Metamorfozis nastupa bez dirigenta, predvođen harizmatičnim i energičnim Sašom Mirkovićem, i prema potrebi proširuje ili menja svoj osnovni sastav dodatim instrumentima, elektronikom i scenskim elementima.


Velika hip-hop žurka uz „Bad Copy“ 13. maja u Hali 2
Foto: Hala 2

„Ljubav ili pivo“, „Otkucaji“, „Kafa“, „Metalac“ – hitovi su koji će odjekivati Halom 2 Novosadskog sajma 13. maja jer će publika imati priliku da đuska uz popularni hip-hop sastav Bad Copy. Ovaj beogradski hip hop trio, sa uvek zanimljivim humorističkim pristupom uličnom životu, ubrzo je postao jako popularan i neizostavni deo prestoničkih žurki. Sada će bez sumnje u Novom Sadu napraviti odličnu žurku, a svi zainteresovani ulaznice mogu pronaći na svim Gigstix prodajnim mestima, po ceni od 1000/1500 dinara.


Koncert u čast Vlade Divljana u SKCNS Fabrici, 19. maja
Foto: PrtSc/skcns.org

Ovog maja, Vlada Divljan bi napunio 65 godina. U njegovu čast i slavu, (ne)normalni & Zdenko Kolar odsviraće koncert u petak, 19. maja u SKCNS Fabrici. Oni će izvesti pesme iz svih perioda bogate muzičke karijere Vlade Divljana, a deo repertoara činiće i najveći hitovi grupe “Idoli”. Na tim pesmama bas gitaru će svirati Zdenko Kolar, član legendarnih „Idola“ i basista koji je pratio Divljana od samog početka.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1.200 dinara i mogu da se kupe onlajnna kao i na prodajnim mestima „Gigstix-a“.

Na dan koncerta cena ulaznice na biletarnici Fabrike iznosiće 1.500 dinara.

Vrata i biletarnica Fabrike otvaraju se u 20 časova. Koncert će početi u 21 čas.


 Koncert benda Buč Kesidi na Spensu, 2o. maja

Popularni pančevački dvojac Buč Kesidi pravi svoj najveći novosadski koncert u dosadašnjoj karijeri i to 20. maja na novosadskom Spensu (mala sala).

Ulaznice se mogu  kupiti onlajn kao i na prodajnim mestima „Gigstix-a“.


Bend „Detour“  u SKCNS Fabrici, 27. maja
Foto: SKCNS Fabrika

Bend „Detour“, prepoznatljiv među ljubiteljima kvalitetnog, savremenog, elektro-akustičnog pop zvuka, nastupiće u Fabrici SKCNS u subotu, 27. maja 2023. godine.

Ulaznice su dostupne u pretprodaji po ceni od 1.200 dinara i mogu se kupiti onlajnkao i na prodajnim mestima „Gigstix-a“.

Na dan koncerta cena ulaznice na biletarnici Fabrike iznosiće 1.500 dinara. Vrata fabrike se otvaraju u 20 časova.

Koncert će početi u 21:00 čas.


„Barcelona gipsy balkan orchestra“ na Spensu, 27. maja
Foto: NSEPK2022

Posle niza atraktivnih muzičko-scenskih nastupa, izvanredni sastav iz Barselone ponovo kreće na svetsku turneju, a jedna od stanica biće i Novi Sad pa će tako Novosađani ponovo imati priliku da slušaju primamljive ritmove planetrano popularnog benda Barcelona Gipsy Balkan orchestra koji će nastupiti na SPENS-u 27. maja.

Ulaznice su  u prodaji, na celokupnoj prodajnoj mreži GigsTix-a, kao i onlajn.


Sportske manifestacije
„Tour de Fruška“ od 19. do 21. maja, Vrdnik

„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim ljubiteljima biciklizma, rekreacije, boravka u prirodi, dobre muzike i vojvođanskih gastronomskih specijaliteta, a predstavlja spoj sporta, privrede i turizma. Sportski deo je rezervisan za MTB maratonske trke za obične i e-biciklove, dečije trke i poligone za najmlađe, drumske vožnje putevima Fruške gore, kao i „trail“ trčanje kao poseban segment ove manifestacije. Bogat propratni program obuhvata Noćni bazar uz prisustvo velikog broja privrednika iz Vojvodine, kao i prezentaciju kulturnih dešavanja, znamenitosti i lokaliteta na štandovima turističkih organizacija. Ovo je prilika za sve da uživaju u svojim omiljenim hobijima i aktivnostima, da se takmičite u profesionalnim i rekreativnim trkama, prenesu mlađim naraštajima ljubav prema aktivnom načinu života i boravku u prirodi i podignu svest o prirodnom i turističkom potencijalu regiona.

Detalje manifestacije možete pronaći na sajtu organizatora.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.