Izložba „Mesto inspiracije“ u Savremenoj galeriji Zrenjanin

ZRENJANIN – U periodu od 08. maja do 28. juna u Savremenoj galeriji Zrenjanin posetioci će moći da pogledaju izložbu „Mesto inspiracije“ autorke i kustoskinje Sunčice Lambić-Fenjčev.

Na izložbi će biti predstavljene slike koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin na kojima je predstavljeno graditeljsko nasleđe Zrenjanina i Ečke, neki od simbola i omiljenih mesta okupljanja Zrenjaninaca, kao i seoski pejzaži viđeni očima umetnika.

Zrenjanin i Ečka su česta inspiracija umetnicima koji borave i rade u Umetničkoj koloniji od osnivanja do danas i kroz ove motive moguće je ispratiti promene umetničkog izraza u istoriji moderne i savremene umetnosti kroz različite pristupe umetnika od realističkih prikaza preko apstrakcije do kritičkih preispitivanja.

Značaj ovih umetničkih dela se nalazi ne samo u njihovoj umetničkoj vrednosti, niti u preciznosti naslikanog motiva već ove slike često imaju i dokumentarni karakter na osnovu kojeg se mogu dobiti informacije o nekim prostornim celinama u gradu koje su danas znatno izmenjene ili više ne postoje. Među autorima ovih slika se nalaze neka od najznačajnijih imena srpske međuratne i posleratne istorije umetnosti 20. veka poput Vase Pomorišca, Alekse Čelebonovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca, Čedomira Krstića, Đorđa Bošana, Milana Kečića, Radenka Mišovića, Majde Kurnik, Aleksandra Lukovića, Dragoslava Stojanovića Sipa, Bogomila Karlavarisa, Stevana Maksimovića, Tivadara Vanjeka, Mihaila Berenđije, Gabora Silađija, Tomislava Šebekovića, Mirjane Šipoš, Zorana Pavlovića i drugih.

Takođe, u okviru manifestacija „Muzeji za 10“ i „19. Evropska noć muzeja“ 13. maja u periodu od 18 do 21 čas biće organizovana radionica za decu i odrasle, u okviru koje će učesnici biti u mogućnosti da se upoznaju sa umetničkim delima na izložbi,  a ujedno će imati prilike da stvaraju sopstvene radove u različitim likovnim tehnikama.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.