Dostupni linkovi

Dodik odbacuje izmjene Krivičnog zakonika koje je uveo visoki predstavnik


Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska
Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik izjavio je da se odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o dopunama Krivičnog zakona koje se odnose na kažnjavanje podmićivanja tokom izbornog procesa, neće primjenjivati u RS niti će biti objavljena u Službenom glasniku ovog entiteta.

Ovakav Dodikov stav i istup nisu u skladu s Ustavom BiH koji nalaže da se odluke visokog predstavnika moraju poštovati i primjenjivati.

Za Dodika je to, pak, "kriminalan pokušaj nametanja odluke osobe koja nema nikakav legitimitet", napisao je na svom Twitter nalogu.

Schmidt je iskoristio bonske ovlasti na osnovu kojih ima pravo mijenjati zakone, ustave entiteta ili smijeniti zvaničnike. Visoki predstavnik u BiH je konačan autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, (Dejtonski mirovni sporazum), dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu.

Bosanskohercegovački entitet, Republika Srpska ne prihvata način Schmidtovog imenovanja, neosnovano tvrdeći da imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Rusija i Kina su u Vijeću sigurnosti UN-a pokušale spriječiti imenovanje Schmidta za visokog predstavnika. Nakon što je ipak imenovan objavile su da ne priznaju legitimitet novog visokog predstavnika.

Visoki predstavnik u BiH 27. aprila je nametnuo izmjene entitetskih krivičnih zakona, kojima se uvode kaznene odredbe za podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava.

Schmidt je nametnuo izmjene krivičnih zakona Federacije i Republike Srpske kako bi "ojačao integritet izbora".

"Vidio sam neke vjerodostojne izbore o predizbornim i postizbornim nepravilnostima pa sam izmijenio Krivične zakone kako bih uključio novo krivično djelo izborno podmićivanje. Uključuje i podmićivanje svih izabranih zvaničnika. To treba poslužiti kao upozorenje svima koji na taj način ispunjavaju svoje ciljeve", kazao je Schmidt medijima.

Prema tim izmjenama, koje su identične za oba entiteta, ko traži, zahtijeva ili uzima, novac ili bilo koju vrijednost ili korist, poput zapošljavanja, ili u tome posreduje, kaznit će se do deset godina zatvora i novčanom kaznom.

Izmjene krivičnih zakona podrazumijevaju otkaz u zakonodavnom, izvršnom, drugom upravnom ili sudskom tijelu ili u bilo kojoj službi koja se u cijelosti ili djelomično financira iz entitetskih budžeta.

Ta osoba se isto tako neće moći zaposliti u državnoj službi pet godina nakon izdržane kazne, pomilovanja, amnestije ili ako nastupi zastara.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini pozdravila je u četvrtak odluku šefa Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) o izmjenama Ustava entiteta Federacija BiH, kao i krivičnih zakona u BiH.

Iz OHR-a su naveli da nametnute odluke stupaju na snagu na privremenom osnovu sve dok ih Narodna skupština RS i Parlament Federacije BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova.

XS
SM
MD
LG