Izložba “Muzej u očima dece” u Narodnom muzeju Zrenjanin

ZRENJANIN – Interaktivna izložba posvećena zavičajnom nasleđu pod nazivom “Muzej u očima dece” biće svečano otvorena u petak, 5. maja sa početkom u 18 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba stiže iz Narodnog muzeja Kikinda i namenjena je deci uzrasta od 6 do 12 godina, kao i porodicama sa mlađom decom.

Premijerno je bila otvorena u sklopu manifestacije “Mamutfest” septembra 2022. godine. Autori projekta i izložbe su Katarina Dragin, muzejski edukator i Dragan Kiurski, viši muzejski pedagog. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, viši muzejski pedagog, a saradnik na izložbi je Aleksandra Kurjak, muzejski edukator. Izložba će biti dostupna publici do 24. juna 2023. godine.

Izložba je nastala u okviru projekta „Muzej u očima dece“ koji je podrazumevo saradnju muzejskih stručnjaka i dece uzrasta od 6 do 8 godina, uz njihovu participaciju. Dvadesetčetvoro dece je kroz niz radionica i nakon upoznavanja sa stalnom postavkom muzeja u Kikindi imalo priliku da se uključi u planiranje izložbe tako što su aktivno učestvovali u odabiru tema i predmeta. Postavka predstavlja predmete grupisane oko 10 tema koje omogućavaju sagledavanje života u prošlosti Kikinde. Navedene teme gotovo u potpunosti su srodne sa eksponatima koji su izloženi u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin, odnosno korespondiraju sa opštim prirodnim i kulturnim nasleđem Banata.

Kao važan segment izložbe ističe se interaktvnost koja omogućava posetiocima da sami istražuju unutar određenih celina. Interakcija uključuje sledeće aktivnosti: slaganje slagalice, crtanje novca, merenje sastojaka na vagi, peglanje odeće i širenje veša, slušanje muzike sa gramofona i gusala i slične aktivnosti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.