Život i ljudi

Tag Gallery
0

Topčider - savršen izbor za izlet u Beogradu (FOTO)

Autor: SA

Izvor: NM

Topčider - savršen izbor za izlet u Beogradu (FOTO)

Izvor: Beta/Ana Slović

Sve je lepše vreme i ako poželite da se malo odmorite u prirodi u Beogradu, moj savet je svakako Topčider - bilo da želite da prošetate ili da ponesete ćebence i samo uživate.

Topčiderski park je jedan od najstarijih parkova u Beogradu. Prostire se na površini od oko 13 hektara, u dolini Topčiderske reke.   

Na više mesta u Topčiderskom parku nalazi se mapa, tako da lako možete da obiđete sve najvažnije tačke ili da izaberete ono što je vama najzanimljivije. 

Beta-ffkpp4kbmq

Prva, nezaobilazna tačka je svakako Konak kneza Miloša. Za posetioce je otvoren svakog dana, sem ponedeljka, od 10.00 do 17.00, a cena ulaznice je simbolična - za odrasle je samo 200 dinara, a za đake, studente i penzionere 100 dinara. 

Beta-vg7nfdp3ax

Konak je svakako lepa prilika za sve ljubitelje istorije da se obnove stara znanja i da nauče nešto novo. 

Ispred Konaka je drvo platana, koji (bar mene) svaki put ostavi bez teksta. Kažu da je jedan od najvećih i najlepših u Evropi. 

Beta-qj34vwt2g9

Tačna starost stabla se ne zna. Po predanju, platan je zasađen na tom mestu po želji kneza Miloša Obrenovića u periodu oko 1831. godine kada je sagrađen Konak. Postoji i drugi podatak koji govori da je 1866. godine, za vreme vladavine kneza Mihaila, kupljeno 350 sadnica u Beču, a među njima su bile i sadnice platana. Deo sadnica je iste godine zasađen u parku. 

Beta-tl3j8fyln2

Ispred Konaka i platana je lepo uređena cvetna aleja, a kada krenete kroz park dalje tu su i spomenik Arčibaldu Rajsu, Obelisk, skulptura Žetelica, jezerca... 

Beta-loewj064ep

I čuveni mostić koji je i na mapi u parku obeležen sa - mesto za fotografisanje. 

Beta-29wnhdozc3

Za kraj, kada se umorite od šetnje ili od igre sa vašim mališanima po partku, ili jednostavno poželite da se osvežite, na raspolaganju imate nekoliko restorana. 

Beta-3apq0rqmxp

Zaključak je da Topčider svakako može da ponudi dosta toga i da dan proveden na samo nekoliko kilometara od centra Beograda može da bude lep dan. 

Foto: Beta/Ana Slović

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR